Dag van de Minibieb in Veldhoven matig bezocht

Abel en Joris spelen een spelletje bij hun minibieb
Abel en Joris spelen een spelletje bij hun minibieb
Foto: Veldhoven Nieuws

Overal in Veldhoven zie je ze staan bij voordeuren en op inritten: de minibieb. Zaterdag vond de landelijke Dag van de Minibieb plaats.

8 Veldhovense minibiebs hadden zich voor deze dag aangemeld bij minibieb.nl. In heel Nederland namen 333 minibiebs deel aan de ‘open dag’. Vrijwel overal werden extra activiteiten gehouden om bezoekers te trekken.

Joris (7) en Abel (5) wonen aan de Biezenkuilen. De broers vinden het superleuk om een kraampje te maken en speelgoed te verkopen waarvoor ze inmiddels te oud zijn. Dat doen ze op deze dag ook. Hun fraaie minibieb staat er sinds de meivakantie en er staan alleen maar kinderboeken in. “Soms staat er een grotemensen-boek in, en dat haal ik er dan uit”, zegt Joris. Hij vindt stripboeken van Donald Duck erg leuk. Maar deze dag heeft hij geen tijd om te lezen. Naast speelgoed verkopen, kun je op de oprit van hun huis ook spelletjes spelen. Postbode Gisela komt langs en stopt even om een enkele boeken af te geven. Er zit zelfs een boek bij dat nog niemand heeft gelezen. En zo wordt de minibieb regelmatig weer aangevuld. “Gemiddeld komen er 2 bezoekers per dag”, zegt moeder Merle Rodenburg. Sommige daarvan schrijven iets in het gastenboekje dat in de minibieb ligt. ‘We hebben er 1 uitgekozen en een stapel teruggezet’, schrijft iemand.

Liefst kinderboeken

Ook minibieb en Kinderboekenzwerfstation Panberg doet mee. “We zijn in maart 2020 gestart toen de kinderen thuiszaten tijdens de lockdown”, vertelt Gitta Verouden. Onder de carport staan 2 boekenkasten met leesvoer. “Er is hier geen doorgaand verkeer, dus we moeten het hebben van reclame op Facebook, Instagram en mond-tot-mond reclame.” Iedereen mag er meenemen en geven wat hij of zij wil, zolang het er maar een beetje fatsoenlijk uitziet. “het liefst kinderboeken, want daarvoor is lezen belangrijk.” De kinderen Imke (10) en Lars (12) houden erg van lezen. Imke is chef van de kinderboeken. Lars helpt soms met het aanvullen van boeken. Meestal staat er een krat onder de carport waar mensen hun boeken in kunnen zetten. Lars: “Ik kijk eerst altijd of er iets leuks bij zit. Af en toe is dat het geval.” Zelf leest hij graag de Donald Duck en fantasieboeken. Vooral uit de serie Fantasia. “Daarvan heb ik een nieuw boek. Maar dat leg ik niet in de minibieb, want dat wil ik nog vaker lezen.” De bezoekersaantallen vielen wat tegen op deze grijze dag. “Ik heb vandaag vooral vaste bezoekers gezien bij ons”, besluit Gitta.

minibieb
Lars Verouden houdt erg van lezen

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen