Bovengemiddeld veel Veldhovense scholieren doen aan sexting

Foto: Meghan Schiereck on Unsplash

Er bestaan grote verschillen tussen gemeenten waar het gaat om sexting, het delen van seksueel getinte berichtjes en foto’s via de smartphone of andere vormen van sociale mediaLandelijk gezien doet 3,5 procent van de middelbare scholieren dit. In Veldhoven is dat 3,9 procent, zo blijkt uit de laatste cijfers van de GGD’s en het RIVM.

Enkhuizen spant de kroon met liefst 8,2 procent, wat neerkomt op ruim twee leerlingen per middelbare schoolklas. De VPN Gids ploos de cijfers verder uit en constateert dat sexting bij leerlingen in de bovenbouw vaker voorkomt dan in de onderbouw: één op de 20 leerlingen in de vierde klas doet aan sexting, ten opzichte van één op de 50 tweedeklassers. Per opleidingsniveau zijn er ook verschillen te zien. Op het VMBO stuurt 4,4 procent van de leerlingen zulke berichtjes, terwijl op de Havo 3,2 procent en op het VWO slechts twee procent zich ertoe laat verleiden.

Ernstige gevolgen

Het sturen van een seksueel getint bericht is niet per definitie schadelijk, maar het sturen van expliciete beelden kan ernstige gevolgen hebben wanneer die in verkeerde handen vallen. Veruit het grootste risico van sexting is dat een naaktfoto of -video publiekelijk wordt gedeeld, wat weer kan leiden tot pesten, eenzaamheid, een slechter zelfbeeld of mentale problemen. Ook kan het bedreigingen en afpersing tot gevolg hebben, met alle nare gevolgen van dien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen