Woekerplant Japanse Duizendknoop niet te stoppen

De Japanse Duizendknoop houdt de gemoederen steeds meer bezig. Bestrijding van de woekerplant is dringend nodig en helemaal uitroeien zit er hoogstwaarschijnlijk niet in. Veldhoven kiest voor elektrocutie.

De Japanse Duizendknoop is in het midden van de negentiende eeuw in Nederland geïntroduceerd. Vanuit de Hortus Botanicus in Leiden verspreidde de plant zich geleidelijk over heel Europa. Vanaf de jaren 50 explodeert het aantal groeiplaatsen en is de Japanse duizendknoop niet meer alleen een hardnekkig onkruid, maar een heus probleemgeval.

Woekeren

De verspreiding gebeurt via de wortels. Bij verplaatsen van grond is een klein stukje wortel al genoeg om op een andere plaats verder te woekeren. Ook zijn er gevallen bekend dat er in compost stukjes wortel zaten die voor nieuwe scheuten zorgden.

Er zijn maar weinig tot geen effectieve methodes, die de plant compleet uitroeien. Gemeenten hebben een eigen aanpak en prioritering bij de bestrijding. Zo steekt Amsterdam miljoenen euro’s in de bestrijding van de plant. In andere plaatsen gaan groepjes vrijwilligers de plant te lijf door deze steeds weer tot aan de grond af te knippen en zorgvuldig af te voeren. Zo hopen ze de plant uit te putten waardoor deze op een gegeven moment wegblijft.

De gemeente Veldhoven heeft gekozen voor elektrocutie door met een RootWave de wortels aan te pakken en de plant in feite uit te putten. De machines komen uit Engeland, waar ze er al jaren ervaring mee hebben. In Veldhoven groeien de planten op zo’n 28 locaties, verspreid door de gemeente. Op één plek is de bezetting dermate hoog, dat de RootWave methode te arbeidsintensief en dus erg duur zou zijn. Dat terrein is afgerasterd en Kempische Heideschapen grazen daar het gehele groeiseizoen om de ontwikkeling van Japanse Duizendknoop tegen te gaan.

Landelijk/Europees zijn veel instanties bezig om een methode te ontwikkelen, zoals:

  • Besmette grond ontgraven en zeven
  • Afdekken met een dikke laag grond
  • Afdekken met folie en grond
  • Introduceren van natuurlijke vijanden uit de streek van herkomst (Japanse bladvlo), maar dat kan op verzet gaan stuiten.
  • Behandelen met heet water/stoom
  • Bespuiten van blad met chemische bestrijdingsmiddelen
  • Injecteren in de stam met chemische bestrijdingsmiddelen
  • Begrazen met schapen of varkens.

Het lijkt er op dat het ei van Columbus nog niet gevonden is. Steeds meer deskundigen spreken de verwachting uit dat helemaal uitroeien er niet in zit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen