Steeds minder Veldhovense meisjes met technisch eindexamenpakket

Foto: Viki_B via Pixabay

Steeds meer meisjes doen eindexamen in een bètaprofiel. Vorig jaar had 27 procent van de vrouwelijke kandidaten in onze provincie natuur- en scheikunde of techniek in het pakket. In Veldhoven lag dat percentage op 24,6.

Hoopgevend

De verschuiving van alfa naar bèta is goed nieuws voor de technische sector die kampt met personeelsschaarste. Een onderzoek van online opleidingsinstituut Laudius naar de profielkeuze van eindexamenkandidaten laat wat dat betreft een hoopgevend beeld zien. Uit de meest recente Duo-data blijkt dat in Noord-Brabant het aandeel meisjes met een bètaprofiel in 2021 27 procent was. In Veldhoven is er sprake van een afname ten opzichte van 2016 (van 63 naar 41 eindexamenkandidaten). Ook bij de jongens nam landelijk gezien de interesse in technische vakken toe, maar wel minder sterk: van 34,3 naar 38,1 procent. Alleen op het VMBO blijft het aandeel van de meisjes nog behoorlijk achter.

Het landelijk gemiddelde onder de meisjes was vorig jaar 27,4 procent, met de provincie Utrecht als lijstaanvoerder met 32,8 procent. In Noord-Brabant vormen de gemeenten Oirschot en Boxtel de grootste stijgers. Alleen in het Gelderse Rozendaal hadden meer meisjes (57,4 procent) dan jongens een technisch vakkenpakket.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen