Wat betekent die gele doek, lint of strik die een hond draagt?

Houd afstand als een hond een yellow alert doek draagt
Houd afstand als een hond een yellow alert doek draagt
Foto: Nathalie Franken

Zie je wel eens een hond met een geelkleurige doek of strik om zijn nek, of een geel bot aan de lijn? Dan heb je te maken met een hond die meer ruimte nodig heeft.

Het is nog niet zo bekend dat honden met een gele doek, lint of sjaal extra ruimte nodig hebben wegens uiteenlopende redenen. Zo kan een hond moeite hebben met veel prikkels en erg beschermend zijn naar het baasje. Komen vreemde mensen te snel op hun af gelopen, dan gaat de hond blaffen en springen om het baasje te beschermen. Dat is zijn manier om duidelijk te maken dat hij daar niet van gediend is.

Maar er zijn meer redenen. Je kunt de gele doek ook gebruiken wanneer de hond meer afstand nodig heeft vanwege een ziekte, pijn, stress of angst of omdat de hond in training is. Ook kan de hond eenkennig zijn, agressief zijn, loops zijn, drachtig zijn of net geworpen hebben. Ook kan het dier een besmettingsprobleem hebben, dan wil de eigenaar afstand houden om het risico te voorkomen dat een andere hond ook besmet raakt.

Zo’n gele marker betekent in alle gevallen, houd een beetje afstand. Inmiddels krijgt het signaal al wat meer bekendheid. Zo is er een yellow alert bone te koop die aan de hondenriem kan worden bevestigd.

Aaien

En als je een hond ziet die je graag zou willen aaien, vraag dat even aan het baasje alvorens je je erop stort. Tegenwoordig gebeurt dit bijna niet meer, ook zeker volwassenen die het niet eerst even vragen. Dat is jammer en vaak niet echt verstandig.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen