‘Het is niet zo fijn als je doodgereden wordt’

Foto: Veldhoven Nieuws

Wethouder Jeroen Rooijakkers opende op woensdag 16 november op basisschool Dick Bruna (locatie ’t Heike) Reflectionday. Dat deed hij door aan alle leerlingen uit groep 7D reflectiehesjes uit te delen.

Kwetsbaar

Dit jaar doen alle 14 basisscholen in Veldhoven mee aan Reflectionday. 3.100 kinderen krijgen van de eigen leerkracht een verkeersles van ongeveer 25 minuten waarin zichtbaarheid en reflectie centraal staan. Wethouder Jeroen Rooijakkers: “Wij vinden verkeersveiligheid in Veldhoven belangrijk en daar werken we hard aan. Dat doen we bijvoorbeeld door educatie en diverse verkeersveiligheidsacties en -campagnes in te zetten. Vooral schooljeugd is kwetsbaar in het verkeer. Kinderen moet je een goede basis bieden om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Daarom deel ik op woensdag reflectiehesjes uit aan de leerlingen: Zorg dat je te zien bent in het donker en trek dat hesje aan!”

Zichtbaar

Samen met verkeerskundige Paul Konings van de gemeente Veldhoven was de wethouder aanwezig in groep 7D. Om het belang van zichtbaarheid in het verkeer te onderstrepen, trekt hij zelf ook een reflecterend hesje aan. Dan vraagt hij aan de groep waarom goed zichtbaar zijn op straat belangrijk is. “Het is niet zo fijn als je doodgereden wordt”, is het antwoord van een van de kinderen.

Dan vertelt hij hoeveel ongelukken er vorig jaar in Veldhoven zijn gebeurd. Dat zijn er maar liefst 133. “Dat is behoorlijk veel. We willen dit in Veldhoven zo laag mogelijk houden.” De kinderen mogen vervolgens raden hoe hoog de boete is voor het fietsen zonder licht als het donker is. Dat blijkt 60 euro te zijn.

Project Reflectionday

Reflectionday is een project dat door VanSchijndelAdvies (VSA) is ontwikkeld. Zichtbaarheid en reflectie staan hierin centraal en zorgen voor een betere verkeersveiligheid. De dag is een aanvulling op de landelijke fietsverlichtingscampagne. Tijdens de donkere dagen is het belangrijk dat we goed zichtbaar zijn in het verkeer. Dat kan heel eenvoudig door reflectiematerialen, zoals hesjes te gebruiken. Door goed op te vallen, neemt de verkeersveiligheid alleen maar toe. Reflectionday is een project in de winterperiode en loopt van 1 december 2022 tot en met 21 januari 2023.

1,5 voetbalveld

Jan van Schijndel van VSA is speciaal voor deze dag naar de Dick Bruna gekomen. Leerkracht Lies Bramer krijgt een compliment van Jan voor de gastvrijheid. Dan laat hij een filmpje zien dat de kracht van reflectie heel duidelijk maakt. De kinderen zien in het donker 3 personen weglopen. Eén in donkere kleding, één in lichte kleding en één met een reflectiehesje aan. De persoon in donkere kleding is al snel onzichtbaar. De persoon in witte kleding iets langer en de persoon met het reflecterend hesje is zichtbaar tot maar liefst 150 meter. “Dat is 1,5 voetbalveld”, zegt Jan om de afstand duidelijk te maken.

Met zichtbaarheid kun je dus ongelukken voorkomen. Tenslotte heeft Jan nog een goede tip voor alle kinderen. “Trek je jas aan en doe het reflecterend hesje eroverheen. Laat het hesje zitten, ook als je de jas weer aan de kapstok hangt. Zo vergeet je het hesje nooit meer en ben je altijd zichtbaar in het donker!”

Reflectionday loopt van 1 december tot en 21 januari 2023. Tijdens deze projectperiode kunnen ouders een foto insturen van hun goed zichtbare kind in het verkeer in het donker. Doe dit naar [email protected] met vermelding van de naam van uw kind, de school en de woonplaats. Ieder kind dat meedoet, wint een prijs, de verkeersveiligheidsprijs.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen