Actie Red-je-kerstpakket ten bate van Voedselbank Veldhoven

Elke van der Valk houdt zich het hele jaar bezig met duurzaamheid.
Elke van der Valk houdt zich het hele jaar bezig met duurzaamheid.
Foto: Elke van der Valk

Een aantal Veldhovense basisscholen, het Sondervick College en Bibliotheek Veldhoven zetten zich in december in voor de actie Red-je-kerstpakket. De Veldhovense Elke van der Valk introduceerde de actie in Veldhoven.

De Red-je-kerstpakket actie is vorig jaar voor het eerst naar Eindhovens voorbeeld in Veldhoven uit de grond gestampt door betrokken burger Elke van der Valk. Doel van de actie is het maken van een kerstpakket met leuke en lekkere extraatjes voor elk van de circa 180 Veldhovense gezinnen die gebruik maken van de Voedselbank. Hiervoor kunnen onder meer producten uit het kerstpakket worden ingeleverd die men zelf niet gebruikt (daar komt ook de titel van de actie vandaan). De actie is gekoppeld aan de jaarlijkse scholeninzameling (6-15 dec), waaraan dit jaar basisscholen de Brembocht, Berckacker, Zeelsterhof en aan ’t Heike meedoen. Het gaat om producten die tenminste houdbaar zijn tot eind januari 2024.

Duurzaamheid

Elke van der Valk uit Veldhoven werkt bij Fontys en is het hele jaar bezig met duurzaamheid. Zo is ze betrokken bij de organisatie van de Schooldag van de Duurzaamheid die in oktober plaatsvindt. ”De basisscholen gaven aan dat ze graag het hele jaar met duurzaamheid bezig wilden zijn en niet alleen 1x per jaar. Duurzaamheid integreren in het onderwijs is een meerjarige opgave, maar toen ik de kans zag om in ieder geval 2 maanden na de Schooldag van de duurzaamheid al weer iets te kunnen doen (met hopelijk nog in het geheugen van de kinderen het feit dat armoede ook met duurzaamheid te maken heeft) wilde ik die kans grijpen. Het leek me ook een ideale kans om niet alleen met de basisscholen en kinderen bezig te zijn, maar juist ook bewoners en een aantal lokale organisaties van Veldhoven weer samen iets te doen.”

Anderen inspireren

Het kwam er bij Elke nog nooit van om met kerst echt iets bijzonders voor een ander te doen. “Ik ben het hele jaar bezig met duurzaamheid, maar op de een of andere manier is het rond de kerst qua werk en privé altijd zo druk dat ik juist de mensen die dan wel iets extra’s kunnen gebruiken niet op het netvlies heb staan. Dit leek me dus een mooi begin om daarmee te starten, ook als boodschap naar mijn dochter en hopelijk ter inspiratie voor anderen. Het gaat niet zozeer om deze specifieke actie, maar om het laten zien dat het niet alleen een druppel op een gloeiende plaat is. Juist door heel veel druppels samen te brengen krijg je uiteindelijk toch een emmer vol en dat bleek vorig jaar wel.”

Sondervick College

Dit jaar heeft ze in overleg met de Voedselbank de actie wederom opgestart. “Nu waren we op tijd en konden we al vroeg met de scholen in overleg. Er hebben zich ook iets meer basisscholen aangemeld. Ik ben met Marleen Schlaghecke van de voedselbank ook naar het Sondervick gegaan om de samenwerking te bespreken. Zij waren heel enthousiast en wilden graag ook als inzamelpunt dienen. Ik ben ervan overtuigd dat als je leerlingen niet alleen vraagt om iets te doneren, maar juist onderdeel laat worden van het project, het veel meer op gaat leveren. En dan niet alleen qua hoeveelheid producten (dat is alleen de output), maar juist de ontwikkeling van de leerlingen. Je geeft ze eigen verantwoordelijkheid en vertrouwen en in mijn ervaring in het onderwijs haalt dat de passiviteit er vanaf en brengt het een stukje creativiteit en eigenaarschap naar boven. Het is een manier om aan competenties te werken die je niet ontwikkelt in het klaslokaal, omdat je in verbinding komt te staan met de maatschappij en daaraan bijdraagt.”

Verbinding

Door als inzamelpunt te fungeren, wil het Sondervick College meer verbinding met de buurtbewoners creëren. Van 11 tot en met 15 december van 8.00 tot 16.00 uur is hiervoor de receptie in het D-gebouw geopend. Leerlingen bemannen dit inzamelpunt en nemen de binnengekomen producten aan waarna ze deze controleren en opbergen.

Ook de Bibliotheek draagt haar steentje weer bij. Zij zijn Inzamelpunt op vrijdag 15 december van 12.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag 16 december stelt de Bibliotheek haar bovenverdieping beschikbaar voor het samenstellen en verpakken van de 180 kerstpakketten. Deze worden op 21 december – de laatste donderdag voor kerst – tezamen met het reguliere voedselpakket uitgedeeld. Elke: “Het geeft een goed gevoel om met z’n allen bezig te zijn voor anderen en een goed gevoel omdat je weet dat je 180 gezinnen hopelijk net iets fijnere feestdagen hebt kunnen bezorgen.”

Douwe Egberts punten

Tot 31 december staan er weer inzameldozen voor de Douwe Egberts punten in alle Albert Heijns, de Jumbo’s en de Plus in Veldhoven. Vorig jaar zijn, met dank aan Lion’s Club en Douwe Egberts, een recordaantal van ruim 600.000 ingezamelde punten ingeruild voor 1000 pakken koffie.

Voedselbank

Door een ruime verdubbeling van het klantenbestand in de 2e helft van 2022 naar momenteel 180 huishoudens, gingen deze 1000 pakken koffie minder lang mee dan verwacht. Gelukkig lijkt de groei wat af te vlakken en is er landelijk ook weer een kleine afname in het aantal klanten opgemerkt. In Veldhoven lijkt dat nog niet zo hard te gaan dus de voedselbank hoopt het record weer te breken!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen