Sondervickleerlingen bogen zich over zwerfafval in Citycentrum

Brugklassers van het Sondervick College bedachten allerlei creatieve oplossingen om het zwerfafval in het Citycentrum te verminderen. Op 14 december presenteerden zij hun aanpak.

In november heeft de Stichting GoClean Veldhoven en fa. De Bries, het bedrijf dat de gemeente ondersteund op het gebied van afvalbestrijding, een zwerfafvalproject gedaan in alle brugklassen van het Sondervickcollege. Tijdens de dag kregen zij uitleg over zwerfafval en is het een en ander verteld over Stichting GoClean en hun strijd tegen het zwerfafval. Daarna kregen ze van Maartje van Leuken van De Bries uitleg over de ‘Bedrijvenopdracht’. De probleemstelling was: ‘Zwerfafval in het Citycentrum’.

Aan de hand van diverse vragen moesten ze eerst de probleemstelling bepalen:

  • Wat ligt er allemaal
  • Waar komt het vandaan
  • Wie zijn de vervuilers
  • Welke mogelijkheden om het op te ruimen zijn er al
  • Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het winkelend publiek wordt opgevoed.

Uitvoerbare oplossingen

Daarna bogen ze zich over diverse mogelijke en uitvoerbare oplossingen. Ze mochten dit weergeven in een filmpje, presentatie, PowerPoint of iets anders. Ze werkten in groepjes van 3 tot 5 personen. Uit elke brugklas ( 11 in totaal ) is het beste idee gekozen. Uit deze ideeën is op 6 december een top 5 gekozen door een jury bestaande uit Maartje van Leuken van De Bries, Maikel Huijbers van de gemeente en Harry Welp van Stichting GoClean Veldhoven. Op 14 december presenteerden de 5 winnaars hun oplossingen aan vertegenwoordigers van het City Centrum, gemeente en school.

De oplossingen liepen uiteen van het pimpen van afvalbakken, kleuren van kauwgomplekken op de grond, pakkende teksten op stoeptegels en een basketbalbord boven afvalbakken om het leuker maken om afval in de bak te mikken. De jury bepaalde dat een groepje uit klas MH1A  het beste idee had. Zij werden beloond met cadeaubonnen ter waarde van 100 euro. Ook de nummer 2 (HV1B) en 3 (THV1D) kregen voor respectievelijk 60 en 40 euro cadeaubonnen. Deze werden uitgereikt door wethouder Thomas van Broekhoven.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen