Veldhovenaren lieten zich graag verrassen

De eerste editie van Verrassend Veldhoven is een doorslaand succes geworden. Dat bleek zaterdagavond 25 mei na de afsluitende act in Theater de Schalm. “Dit is voor herhaling vatbaar”.

De meningen over het evenement waren eensluidend: Dit is voor herhaling vatbaar! Op 10 verschillende en vaak verrassende locaties had de organisatie gezorgd voor een verrassende theateract. Van de beschikbare 360 kaarten werden er 326 verkocht. Zelfs in de loop van de dag zelf kochten cultuurliefhebbers nog een kaartje.

De Italianen

Wie een kaartje kocht, kreeg vóór zaterdag 25 mei de eerste locatie via een e-mail door. Er waren drie routes (wit, geel en paars). Elke route bracht de deelnemende groepen van maximaal 40 personen naar 3 locaties. Om 19.00 uur kwam de witte groep samen aan de Djept waar zich in een achtertuin een Italiaans tafereel afspeelde. 3 jongemannen, genaamd De Italianen, vermaakten het publiek aan lange feestelijk gedekte tafels met sketches en zang. 20 minuten lang vermaak van de bovenste plank dat geen minuut verveelde.

Fried van Beers zit in het bestuur van Verrassend Veldhoven. Hij verzorgde met enkele anderen de programmering. “De afspraak was om professionele of semiprofessionele acts te benaderen. Daarvoor heb ik mijn netwerk aangesproken. Toen we de acts compleet hadden, zijn we een ronde Veldhoven gaan doen om geschikte locaties te vinden. Die reageerden vrijwel allemaal enthousiast.”

Monoloog

Op de eerste locatie kregen de bezoekers het adres door van de tweede locatie. Dat was voor de witte route de Zilster Molen in de Kapelstraat-Noord. Daar trakteerde de Zilster Molen op koffie en thee en zorgorganisatie Severinus op lekkere cake. De joligheid van De Italianen maakte hier plaats voor een bij tijd en wijle beklemmend verhaal van Iris Heusschen. Zij verzorgde de monoloog ‘Een vrouw alleen’ van Dario Fo en Franca Rame uit 1972. Je kon een speld horen vallen tijdens haar monoloog waarbij ze met haar stem, mimiek, gebaren en vooral stiltes het publiek aan haar lippen had hangen.

De derde locatie lag een stukje verderop in dezelfde straat. Het eeuwenoude Trapjeshuis vormde het decor voor de Veldhovense Elise van Agthoven en Bram Scharpach. Elise vertolkte op de piano muziek van de componisten Beethoven, Ravel en Brahms. In de tuin genoot het publiek van de muziek, maar zeker ook van de pakkende en humoristische gedichten die Bram Scharpach gemaakt had.

De afsluiter vond plaats in Theater de Schalm. Hier kwamen alle groepen samen om om 22.00 uur in de grote zaal te genieten van een optreden van The Ruggeds. De Eindhovense wereldkampioenen breakdance dansten onder meer in een videoclip van Justin Bieber. En zaterdag ontvingen zij, net als alle andere acts van Verrassend Veldhoven, een dankbaar applaus van hun publiek. Verrassend Veldhoven maakte de verwachtingen meer dan waar: het was verrassend en zeker voor herhaling vatbaar!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen