‘Wees geen zak, gooi het in de afvalbak’

05 jun , 14:33 Nieuws
zwerfafvaltegel 01
Vanaf 5 juni verschijnen in het Citycentrum een aantal tegels die bezoekers moeten verleiden hun afval in de afvalbakken te gooien. Het idee en de teksten komen van leerlingen van het Sondervick College.
‘Wees geen zak, gooi het in de afvalbak’. Klare taal die niets aan duidelijkheid te wensen overlaat. Deze tekst en nog drie andere sieren twaalf kleurrijke tegels die de komende periode op verschillende plaatsen in het Citycentrum in de nabijheid van afvalbakken worden geplaatst.
Woensdag 5 juni verwijderde wethouder Thomas van Broekhoven een tegel naast de Blokker om er even later een terug te plaatsen met daarop de tekst ‘Blijf bij de les, gooi daar je fles’. Een pijl wijst richting een afvalbak.
zwerfafvaltegel 04
De tegels komen voort uit een zwerfafvalproject van de gemeente Veldhoven, De Bries als afvalbestrijdingspartner van de gemeente, Stichting GoClean Veldhoven en het Sondervick College. Harry Welp, voorzitter van Stichting GoClean Veldhoven initieerde vorig jaar het project. Maartje van De Bries gaf een gastles aan de Sondervick-leerlingen. “Wij geven ook gedragslessen in het basisonderwijs. Het doel is bewustwording en gedragsverandering bij de leerlingen teweeg te brengen.”

Winnaar

Vorig jaar bedachten de brugklassers verschillende oplossingen die zwerfafval moeten verminderen of voorkomen. In december vond op het Sondervick College de presentatie van hun oplossingen plaats. Die werden beoordeeld door een jury. Jur, Maudy, Naomi en Julia van klas MH1A werden de winnaar en hun oplossing is nu gerealiseerd. Wat vinden ze zelf de mooiste tekst? “Wees geen zak, gooi het in de afvalbak”, zegt Jur met een lach. “We hebben met z’n drieën de teksten bedacht met wat hulp van internet.” En toen was het tijd voor een lekker stukje taart voor alle genodigden.
zwerfafvaltegel 03
In het nieuwe schooljaar krijgt het project een vervolg op het Sondervick College.