Kluskar op de markt in Veldhoven

19 jun , 17:21 Nieuws
kluskar citycentrum
Afgelopen maandag stond er een kluskar op de markt. Kosteloos advies over duurzaamheid van gas, water en licht en… kleine aanpassingen worden zelfs kosteloos voor je uitgevoerd. Iedereen kan gratis meedoen. Of je een huurhuis of koopwoning hebt, een energiecoach komt bij je langs en kijkt mee naar de opties om jouw woning te verduurzamen.
Er zijn inmiddels 225 aanmeldingen, 170 huizen bezocht en zo’n 100 plekken al voorzien van tochtstrippen, ledlampen en/of isolatiemateriaal.

Bewustwording

Er zijn nu 15 vrijwilligers actief onder supervisie van Jiska Bongers (SWOVE) en Hannah van Duivenbode (CordaadWelzijn). De beide organisaties voeren samen het project uit.
“Het doel is om huishoudens duurzaam met energie te leren omgaan. Het gaat enerzijds om bewustwording, anderzijds ‘hands on’ (de tochtstrip wordt door vrijwilligers voor jou bevestigd). Het is een project van gewoon DOEN. Het is goed voor het milieu en goed voor je portemonnee”: vertelt Jiska.
Het initiatief en de subsidie voor dit project komt vanuit de gemeente Veldhoven in samenwerking met de welzijnsorganisaties, woningcorporaties en Veldhoven Duurzaam. De Kluskar en Klushalte zijn bedoeld om informatie te geven over het project. Dichtbij de mensen… het praatje maken om met elkaar het gesprek te voeren over het verbruik van gas, water en elektriciteit. Daarom is vandaag de hond ‘Evie’ erbij. Evie mag geaaid worden en het is gemakkelijk om op deze manier een gesprek te beginnen.

Duurzaamheid in Veldhoven

Peter Bakers is een van de vrijwilligers. Hij vindt het aanknopen van een gesprek niet zo moeilijk. “Gewoon een beetje gemoedelijk! Hoe gaat het ermee? Het is een project van de gemeente! Het kost niets!”: zijn een paar standaard zinnen die Peter gebruikt om in gesprek te komen. Vroeger was hij financieel controler bij Philips. Nu is hij vrijwilliger bij SWOVE. Hij vindt het bijzonder leuk om een bijdrage te leveren aan dit project. “We kunnen zo samen wat doen aan duurzaamheid in Veldhoven”, zegt hij.
We zijn nog steeds op zoek naar vrijwilligers voor dit project: vertelt Hannah. Je hoeft niet persé technische kennis te hebben of twee rechterhanden. Het gaat ook om het goede gesprek over duurzaamheid en bewustwording rond het verbruik van gas, water en elektriciteit.
Vanaf vandaag staat de hele zomer de Klushalte bij de Hema. Daar vind je informatie over het project en regelmatig vind je er vrijwilligers die allerlei vragen kunnen beantwoorden. Je kunt je op de website ( www.veldhoven.nl/kluskar
) aanmelden voor een oriënterend gesprek of… je aanmelden als nieuwe vrijwilliger. Je bent in ieder geval van harte welkom!