Alleenstaande starter heeft in Veldhoven ruim € 250.000 eigen geld nodig voor een appartement

11 sep , 11:45 Nieuws
huissleutel shahid abdullah via pixabay
Alleenstaande starters in Noord-Brabant zijn op dit moment vrijwel kansloos op de woningmarkt. Voor een ‘gemiddeld appartement’ moet je als alleenverdiener met een modaal salaris momenteel € 158.749 eigen geld inleggen. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van Calcasa. In een paar gemeenten is zelfs bijna drie ton eigen inleg nodig om als alleenstaande starter een meergezinswoning te kunnen kopen. 
“Als alleenstaande starter heb je naast een maximale hypotheek flink wat eigen geld nodig om een appartement te kunnen bemachtigen in Noord-Brabant. Voor alleenverdieners boven de 35 komt hier nog gemiddeld € 7.273 bovenop: zij betalen namelijk ook 2% overdrachtsbelasting over de koopsom,” legt Independer hypotheekexpert Marga Lankreijer uit. 

In deze gemeente meeste eigen inleg nodig

  1. In Nuenen, Gerwen en Nederwetten is het momenteel het lastigst om een woning te bemachtigen als alleenstaande starter. Je hebt in deze gemeente als een eenverdiener met modaal salaris namelijk € 295.976 eigen inleg nodig voor een appartement van gemiddeld 118 m². In geen enkele Brabantse gemeente waar het afgelopen jaar meer dan 10 appartementen werden verkocht, ligt dit bedrag zo hoog. Voor Veldhoven ligt dat bedrag op gemiddeld € 254.315.
Ook in Oisterwijk en Vught is een flinke spaarpot nodig. De top 5* Brabantse gemeenten waar je als eenverdiener het meeste eigen geld nodig hebt:
  1. Nuenen, Gerwen en Nederwetten: gemiddeld € 295.976 eigen inleg
  2. Oisterwijk: gemiddeld € 281.610 eigen inleg
  3. Vught: gemiddeld € 271.537 eigen inleg
  4. Veldhoven: gemiddeld € 254.315 eigen inleg
  5. Altena: gemiddeld € 246.223 eigen inleg
“Om het voor starters wat gemakkelijker te maken verstrekken sommige gemeenten startersleningen. Je leent dan geld van de gemeente om een huis te kopen als dat niet lukt op basis van je huidige salaris. Natuurlijk moet het je eerste huis zijn en moet je er zelf gaan wonen”, zegt Independer hypotheekexpert Marga Lankreijer. 

Appartementen relatief duur ten opzichte van elders in het land

Je hebt flink wat spaargeld nodig om als alleenstaande starter een appartement te bemachtigen in Noord-Brabant. Je bent als alleenverdiener in Brabant relatief duur uit. De gemiddelde eigen inleg in Nederland bedraagt namelijk € 157.000. 
In Noord-Holland zijn eenverdieners het slechtst af. Als alleenstaande starter met een modaal salaris heb je hier gemiddeld ruim € 300.000 nodig naast een maximale hypotheek. In Drenthe hebben eenverdieners juist het minste spaargeld nodig voor een appartement, al komt het gemiddelde bedrag van de eigen inleg hier alsnog neer op ruim € 78.000.