Belangenvereniging van senioren Zeelst vitaal en creatief!

13 dec 2020, 23:56 Nieuws
kerstkaart kbo zeelst ad dams
Net als veel verenigingen heeft ook de Belangenvereniging van senioren, afdeling Zeelst het afgelopen jaar veel hinder ondervonden van de coronamaatregelen. Maar dit heeft hen niet uit het veld geslagen. Integendeel, de KBO-Zeelst (zoals nog vaak genoemd) is vitaal en ambitieus als nooit tevoren.

Ambitieus

De droom van het bestuur om te groeien tot 500 leden, werd eind 2019 gerealiseerd. Een mijlpaal, maar daar stopte de ambitie niet. Integendeel, het bestuur stond te trappelen om de vereniging verder te ontwikkelen tot een belangenvereniging met een breed aanbod aan diensten. Ondersteund door vier, niet minder fanatieke werkgroepen werd begin 2020 een mooi programma gepresenteerd.

Excursies en reizen

De werkgroep Cultuur & Educatie trapte af met een excursie naar het Philipsmuseum en een drukbezochte pubquiz. Maar daarna werden ze gedwongen om een aantal interessante excursies te annuleren, zoals een bezoek aan de Biocentrale Meerhoven, het Museum Brigade en Garde Prinses Irene en het Provinciehuis in Den Bosch. Ook de stadswandeling in Eindhoven en Den Bosch en de themamiddag over Veiligheid in samenwerking met politie en brandweer kwamen helaas te vervallen. De werkgroep Reizen had dagreizen naar Alphen bij Lith, Hattem en Nijmegen gepland, maar ook die gingen niet door. Voor al deze activiteiten geldt dat ze - zodra het mogelijk is – weer zullen worden aangeboden aan de leden van de Seniorenvereniging.

Ledencontact

Naast deze activiteiten gericht op ontmoeten, ontspanning en voorlichting houdt de vereniging zich ook bezig met cliëntondersteuning. Met name vanuit de werkgroep Ledencontact worden zieken en 75- en 85-jarigen bezocht, krijgen 80- en 90-jarigen een verjaardagscadeautje uitgereikt en wordt hulp geboden bij belastingaangiften of bij gesprekken met de gemeente in het kader van de WMO. Natuurlijk moest ook deze dienstverlening in coronatijd wat worden aangepast, maar door ondermeer belcirkels op te zetten en kaartjes te versturen bij verjaardagen werd er toch een intensief contact met de leden onderhouden. De hechte, persoonlijke contacten binnen de vereniging bleken juist is deze moeilijke tijd bijzonder waardevol voor de leden.

Communicatie

Ook van de werkgroep communicatie werd de nodige flexibiliteit vereist in het afgelopen jaar. Regelmatig moesten naar aanleiding van nieuwe of gewijzigde maatregelen, eerdere aankondigingen worden herzien en gecommuniceerd naar de leden. Dit gebeurde niet alleen via de bekende Rustverstoorder, het tweemaandelijkse informatiebulletin, maar ook via de Nieuwsflits en de geheel vernieuwde webpagina www.kbo-zeelst.nl . Deze media werd ook ingezet om de gedwongen thuisisolatie te verzachten. Nieuwe rubrieken werden geïntroduceerd zoals ‘tips voor thuis’, een interview met een meer of minder bekende Zeelstenaar of de beschrijving van een bijzondere hobby.

Vaste activiteiten

Ondertussen gingen de vaste wekelijkse activiteiten zoals wandelen, jeu de boules, koersbal en handwerken zoveel als mogelijk door, met inachtneming van de coronamaatregelen natuurlijk. En ook hier toonde de seniorenvereniging haar flexibiliteit. Zo ging de wandelgroep, die wekelijks met ongeveer 25 mensen een wandeling maken van zo’n 10-15 kilometer op verschillende plekken in de regio, in kleinere groepjes en met wisselende starttijden toch op pad. En werd er voor de thuisblijvers een virtuele wandeling met natuurfoto’s aangeboden op de website.

Gezamenlijke kerstviering

Een bijzonder moment voor veel KBO leden is de gezamenlijk kerstviering. Helaas kan ook die dit jaar niet doorgaan. Om mensen toch even extra aandacht te geven en te verbinden, werden vorige week door de bodes kerstpakketjes uitgedeeld. Een tasje vol met lekkernijen van lokale ondernemingen zoals de Spar en restaurant Jan’s Polder, want Zeelst helpt elkaar! De actie werd bijzonder gewaardeerd door de leden.

Geïnspireerd?

Bent u nieuwsgierig geworden naar de Belangenvereniging van senioren, afdeling Zeelst en wilt u meer lezen? Kijk dan op de website: www.kbo-zeelst.nl
. U vindt hier ook alle uitgaven van de Rustverstoorder en de Nieuwsflits.
Iedereen vanaf 50 jaar is van harte welkom, want de ambitie van deze vereniging kent geen grenzen!
  • Belangenvereniging van senioren, afdeling Zeelst maakt deel uit van KBO-Brabant.
  • KBO-Brabant is met 125.000 leden één van de grootste landelijke seniorenverenigingen.
  • 1 op de 6 vijftigplussers in Brabant is lid van de KBO.
  • De Belangenvereniging van senioren, afdeling Zeelst vertegenwoordigt de Veldhovense ouderen in diverse belangengroeperingen, zoals de Provinciale en Landelijke Ouderenbonden en de Seniorenraad Veldhoven en is gesprekspartner bij Overheid en Gezondheidszorg.