Gebarentaal is de moedertaal voor doven

11 okt , 13:59 Nieuws
doofgewoon naar het theater 05
Veldhoven Nieuws
‘Zonder gebaren ben ik niemand’, ‘zong’ Ilse Jobse woensdagavond in gebarentaal. Jobse is doof en trad in Theater de Schalm in Veldhoven op tijdens de voorstelling Doofgewoon naar het theater.
Het was een bijzondere voorstelling die bijgewoond werd door circa 80 doven, slechthorenden en andere belangstellenden. Ondersteund door een band met zangeres op de achtergrond vormde Jobse de frontvrouw die met gebaren haar zelfgeschreven nummers op bijzondere wijze vertolkte. De voorstelling vond plaats in het kader van de Week van de Toegankelijkheid. Dit jaar staat het thema ‘Een toegankelijke werkplek’ centraal.
Voorafgaand aan het optreden van Ilse Jobse vond in de foyer van De Schalm een Gebarencafé plaats. Het was bijzonder om te zien hoe deze mensen met gebaren en mimiek onderling communiceren. Gebarentolken die aanwezig waren, vormden met hun gebarentaal en stem een brug tussen de doven en horenden.  
In Nederland zijn circa 1,5 miljoen mensen die doof of slechthorend zijn. Dat is ongeveer 8 procent van de bevolking! Ongeveer 30.000 mensen beheersen de Nederlandse gebarentaal die pas sinds 2021 een officiële taal is.