Nieuwe expositie ‘Bij burgers thuis’ in museum 't Oude Slot

11 okt , 13:50 Nieuws
oude slot foto museum
Museum 't Oude Slot
Van 19 oktober 2024 tot en met 30 maart 2025 toont museum ’t Oude Slot in Veldhoven de expositie ‘Bij burgers thuis’. Rondom 2 portretten van brouwers- en wijnkopersechtpaar Smits is een tentoonstelling opgebouwd die een beeld schept van het leven van de Eindhovense burgerij in de 19de eeuw. Voor de tweede keer komt hiermee een expositie tot stand in samenwerking tussen museum 't Oude Slot, Eindhoven Museum en gastconservator Peter Thoben.
De tentoonstelling draagt de ondertitel ‘Het leven rond de familie Smits in Eindhoven, 1800-1914'. In de collectie van museum 't Oude Slot zitten al jarenlang twee portretten van het echtpaar Smits, uit de collectie Maas-Rooijakkers. Deze portretten vormen de rode draad in een bijzondere expositie waarbij we ook ruimschoots uit de collectie van Eindhoven Museum mochten putten. Ook mochten we gebruik maken van enkele particuliere bruiklenen en een stuk uit de collectie van museum Klok en Peel. Het echtpaar Smits, hun nakomelingen en aangetrouwde families speelden destijds in Eindhoven een belangrijke rol in het katholieke, politieke en sociale leven. Daarom staan zij centraal in deze expositie.

Thema's expositie

De tentoonstelling rondom de familie Smits en andere Eindhovense burgers is opgebouwd rondom thema's zoals interieur, communicatiemiddelen, levensstadia, de rol van de vrouw, godsdienst, verenigingsleven, verzamelingen, mode en onderwijs. De bezoeker krijgt zo een indruk van het 19de-eeuwse burgerlijke leven in Eindhoven. Dit gebeurt via schilderijen en andere kunstuitingen, archiefstukken, kleding, meubilair, religieuze objecten enzovoorts.

Samenwerking smaakt naar meer

Hans Sonnemans, directeur van museum ’t Oude Slot, is een tevreden mens: “In 2023 werkten we ook al samen met Eindhoven Museum en gastconservator Peter Thoben. Toen was dat voor de tentoonstelling ‘Leefomgeving in verandering’. Deze samenwerking smaakte naar meer en met veel enthousiasme hebben we nu samen deze expositie neergezet. Ik hoop dat ook deze keer weer veel kunstliefhebbers de weg naar Veldhoven zullen vinden om te genieten van deze bijzondere expo". Ward Rennen, directeur van Eindhoven Museum, vult aan: “ik ben blij dat we een deel van onze grote, waardevolle collectie – die zich normaal gesproken in depot bevindt – nu kunnen tonen.”

Praktische informatie

§  De expositie is voor het publiek toegankelijk vanaf 19 oktober 2024 tot en met 30 maart 2025.
§  Museum 't Oude Slot ligt aan de Hemelrijken 6 in Veldhoven. Openingstijden: wekelijks van woensdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur. Entreeprijzen: Volwassenen betalen € 6,--. Jeugd van 6 t/m 17 jaar betaalt € 4,--. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis binnen onder begeleiding van een volwassene. Museumkaarthouders hebben gratis toegang.  
§  Op de zondagen 8 december en 9 februari verzorgt Peter Thoben, gastconservator en voormalig directeur-conservator van Museum Kempenland Eindhoven, bij de expositie een lezing, getiteld ‘Op zoek naar de Smitsen, een familie van bierbrouwers en wijnhandelaren in Eindhoven, en hun nakomelingen.