Help de Aziatische hoornaar mee opsporen en kijk eens omhoog bij een boom

30 sep , 14:54 Nieuws
aziatische hoornaar 01
Kijk af en toe eens omhoog bij een boom. Misschien zie je wel een nest van de Aziatische hoornaar zitten. Dat kan wel zo groot zijn als een skippybal. Ook in Veldhoven zijn er al verscheidene gesignaleerd.
De Aziatische hoornaar wordt sinds 2017 in ons land gesignaleerd en komt inmiddels in de hele regio voor. Ze eten vooral insecten, maar ze eten ook alle wilde en honingbijen op in hun zoektocht naar eiwitten. Er is al een zoekgroep in de regio, maar die is te klein. Ze kunnen dus alle hulp gebruiken om de nesten op te sporen. Ze krijgen diverse meldingen binnen dat er hoornaars gezien zijn alleen het vinden van nesten is best moeilijk. Als je buiten bent, kijk dan bij een boom eens even omhoog of je een nest zien hangen.
Onze biodiversiteit wordt flink aangetast door deze hoornaar. Eén nest eet al 11-15 kilo aan diverse insecten. In oktober gaan de koninginnen uitvliegen en naar horen zeggen komen er volgend jaar uit 1 nest 5 tot 6 nieuwe nesten.
Dus zie je een nest? Meld dat dan bij een bijenhoudersvereniging of  op waarneming.nl. Alleen de Aziatische hoornaar moet worden gemeld. 
aziatische hoornaar