‘Het contact met de mensen is zó leuk!’

09 mei 2021, 13:09 Nieuws
charlotte van beek
Jarenlang was Ontmoetingscentrum ’t Tweespan het tweede huis voor Charlotte van Beek-Luenge (66). Ze is nu gestopt als beheerster, maar blijft er actief als vrijwilligster.
In 2001 verhuist Charlotte van Helmond naar Veldhoven om er te gaan samenwonen met Herman van Beek. “Hij woonde in Zonderwijk. In het eerste weekend dat ik naar hem ging, vond net de jaarlijkse Spektakeldag plaats bij ’t Tweespan. Herman was daar al jarenlang bij betrokken. Ik wilde dat ook wel eens meemaken. Ik had net een lastige tijd achter de rug. De ontvangst door de vrijwilligers van de Stichting Jeugdbelangen Zonderwijk was zo hartverwarmend. Toen we definitief gingen samenwonen, ben ik meteen vrijwilliger bij de stichting geworden. Na een jaar samenwonen heb ik Herman ten huwelijk gevraagd, en hij zei ja!”

Vrachtwagen

Charlotte begon als vrijwilliger bij hobbyclub De Planeten en ging ook als snel één keer per maand mee oud papier ophalen in de wijk. “Dat vond ik heel leuk zo achter op de vrachtwagen. Zwaaien naar de mensen en ze zien me stralen. Door alle drukte heb ik dit een tijdlang niet gedaan. Maar onlangs moest ik een keer invallen. Nu wil ik het weer vaker doen, want ik vind het veel te leuk.”
In 2004 stopte de voormalige beheerster en nam Charlotte die taak over. “Elke ochtend was ik hier en ook in de weekenden als er iets te doen was. De mensen ontvangen en de zaak draaiende houden. Gemiddeld komen er ruim 700 bezoekers in een week.” Tot aan corona gebeurde er van alles in ’t Tweespan. Er werd gebiljart, handwerken, yoga, schilderen, linedance, mozaïeken, volksdansen, bingo en knutselen. Ook zit er een seniorenclub, een gymclub, computerclub en een fotoclub. “Het contact met al die mensen is zo verschrikkelijk leuk. Ik ken iedereen.”

Bardienst

23 april was officieel haar laatste dag. Alle clubs en vrijwilligers waren aangeschreven om die dag van Charlotte afscheid te komen nemen. Tussen 14.00 en 16.00 uur kwamen er veel even langs bij een partytent op de parkeerplaats waar Charlotte aan een tafel zat. “Ik heb gehoord dat ze het afscheid nog eens dunnetjes over willen doen. Maar ik blijf wel betrokken bij ’t Tweespan. Op maandag- en vrijdagavond blijf ik bardienst doen. Op maandagavond samen met Herman en op vrijdagavond biljart Herman hier.”
Haar pensioen ziet ze als een lange vakantie. “Ik teken en schilder heel graag. Verder maak ik kaarten, schrijf korte verhalen en fotografeer heel graag. Mijn kleine camera gaat altijd met me mee.” Kijk maar eens op haar website www.mijnlieveleven.jouwweb.nl .

Misverstand

Tot besluit wil Charlotte nog een misverstand uit de wereld helpen. “Veel mensen denken, zo’n wijkgebouw: daar mag ik alleen maar binnenkomen als ik lid ben van een club. Maar dat is niet zo. Iedereen is hier welkom voor een luisterend oor of om een kopje koffie of thee te kopen.”