Kempenkoor sluit 75-jarig jubileum af met twee prachtige werken

18 sep , 11:01 Nieuws
kempenkoor compleet
Kempenkoor gaat met uitvoeringen van het Gloria in D Majeur van Antonio Vivaldi en het Requiem van Karl Jenkins de viering van het 75-jarig jubileum afsluiten. Het concert vindt plaats op 21 september om 20.15 uur in Theater de Schalm in Veldhoven.
De artistieke leiding is in handen van Cees Wouters, die al meer dan 30 jaar op zijn kenmerkende meesterlijke wijze met het koor weet te ‘boetseren’. Vaste pianist en repetitor is Ad Broeksteeg, een veelzijdig musicus, die zich al bijna 10 jaar op buitengewone wijze inzet voor het koor. Het concert wordt uitgevoerd met medewerking van de solisten Rosa Ligtermoet en Elles Venhuizen, beide sopraan, alsmede een begeleidingsorkest. Bij het Requiem worden de haiku’s begeleid door de shakuhachi, de traditionele Japanse fluit, gemaakt van bamboe, bespeeld door Hélène Seiyu. De harp bij het Requiem wordt bespeeld door Renske de Leuw. Voor de pauze zal Renske tevens twee solistische stukken op harp uitvoeren: Sarabande & Ground van William Croft en Chanson dans la nuit van Carlos Salzedo.                                                                                             
Het Gloria is een integraal deel van de katholieke mis. Het is de jubelzang van de engelen die de geboorte van Jezus aankondigen. Deze compositie is een van de bekendste en meest geliefde sacrale werken van Antonio Vivaldi. Zijn werk is helder en vernieuwend. Hij wilde vooral de massa aanspreken, niet alleen de intellectuele elite. Het vrolijke karakter van zijn werken weerspiegelt zijn plezier in het componeren en droeg veel bij aan zijn populariteit.

Troostrijk

Het Requiem van Jenkins is een verrassend werk door de combinatie van delen uit de traditionele requiemmis met vijf haiku’s die naar de dood verwijzen. De haiku is een vorm van Japanse dichtkunst, bestaande uit 3 regels, en beschrijft vaak een klein moment van verwondering in de natuur, gekoppeld aan een seizoen. De Japanse teksten worden gezongen door de vrouwenstemmen; het geluid van de shakuhachi geeft perfect de sfeer weer. De haiku-teksten laten zien dat men in Japan de watercyclus ziet als synoniem voor het leven. Door de toevoeging van deze gedichtjes is dit Requiem dan ook een prachtig troostrijk werk geworden. Karl Jenkins is een van de meest uitgevoerde nog levende componisten ter wereld.
U wordt van harte uitgenodigd om van dit concert te komen genieten! Toegangskaarten à €29,00 zijn verkrijgbaar aan de theaterkassa of online te bestellen: www.deschalm.com Telefonisch reserveren kan via: 040-253 35 78
Per email reserveren: [email protected]