Lezing van vliegwei tot Eindhoven Airport op 17 oktober

08 okt , 13:45 Nieuws
wil coolen privebezit
Wil Coolen
Wil Coolen vertelt in een lezing van Erfgoedhuis Veldhoven het verhaal van Luchtvaartterrein Eindhoven en Fliegerhorst Eindhoven tot Vliegbasis Eindhoven en Eindhoven Airport. De lezing gaat van een geheime raadsvergadering van Eindhoven waarin het plan wordt onthuld voor de aanleg van een stedelijke luchthaven via onder meer WOII en de luchtvloot van Philips naar de groei tot de tweede luchthaven van Nederland.
De geschiedenis leert ons dat veel technologische ontwikkelingen zijn voortgekomen uit militaire ambities. Dat geldt ook voor de luchtvaart: de Eerste Wereldoorlog bracht niet alleen de ontwikkeling van de tank voort, maar ook de luchtvaart kreeg er een voor de toekomst bepalende impuls door.

Luchtvaartterrein Eindhoven

In 1913 werd voor het eerst gevlogen vanaf een vliegveld nabij Soesterberg. In 1932 wordt Luchtvaartterrein Eindhoven geopend. In oorlogstijd wordt het Fliegerhorst Eindhoven. Later Vliegveld Welschap en Vliegbasis Eindhoven. In de lezing wordt het verhaal van Luchtvaartterrein Eindhoven en Fliegerhorst Eindhoven tot Vliegbasis Eindhoven en Eindhoven Airport verteld, ondersteund met veel beeldmateriaal.

Aanmelden

De lezing is op 17 oktober van 19:00 uur tot 21:30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. De entree is €5 en gratis voor leden van Erfgoedhuis Veldhoven en de Bibliotheek. Wie de lezing wil bijwonen, moet zich wel even van tevoren aanmelden, bij voorkeur via e-mail: [email protected] onder vermelding van de naam, het aantal deelnemers en eventueel lidmaatschap van Erfgoedhuis Veldhoven of de Bibliotheek. Aanmelden kan ook telefonisch op 06-549 43 196 (Tiny Leijten).
Over Wil Coolen
Wil Coolen groeide op in Veldhoven en is van jongs af aan geïnteresseerd in bouwen en geschiedenis en studeerde onder andere bouwkunde aan de HTS. Hij werkte als bouwkundig medewerker bij de gemeente Valkenswaard en hield zich daar onder andere bezig met monumentenzorg. Ook na zijn pensioen bleef hij actief in erfgoed en monumentenzorg. Hij zet zich in voor verschillende erfgoedorganisaties waaronder Erfgoedhuis Veldhoven.