Stichting Leergeld Veldhoven & De Kempen groeit. Voor een goededoelenorganisatie is dat vaak geen goed nieuws.
Groei maakt verdere professionalisering van de organisatie noodzakelijk. Het beleid is in de komende jaren gericht op opleidingen voor alle vrijwilligers van Leergeld. Ook de onderlinge contacten en betrokkenheid krijgen meer aandacht. Dat is nodig omdat het vrijwilligerswerk gekenmerkt wordt door een individuele aanpak per client. Daardoor kunnen kleine verschillen in de werkwijzen ontstaan en dat wil je als solide organisatie voorkomen. Dat is wellicht het belangrijkste nieuws uit het jaarverslag van de stichting dat eerder deze week werd gepubliceerd.
Stichting Leergeld Veldhoven & De Kempen (Leergeld) richt zich op kinderen in armlastige gezinnen. Die gezinnen hebben onvoldoende financiële middelen om de kinderen te laten meedoen met alle schoolgerelateerde activiteiten, bij sport en spel en bij cultuur. Leergeld investeert op een duurzame manier in de deelname van kinderen aan deze activiteiten.
Leergeld is actief in de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel De Mierden en Veldhoven. Nagenoeg elke gemeente toont een lichte toename van het aantal kinderen waarvoor Leergeld zich inzet. Het aantal steunaanvragen is desondanks significant gestegen met ongeveer 14% en dat bij een stabiele inkomensverhouding tussen 2022 en 2023. Dat de uitgaven iets toenamen moge vanzelf spreken. Ze bleven desondanks ruimschoots binnen de financiële marges.
Leergeld is voor een deel van haar inkomsten afhankelijk van giften en donaties van particulieren en bedrijven. In Veldhoven en de Kempen mogen we gerust spreken van een goede economische situatie.
Daardoor is een toenemend aantal individuele burgers maar ook bedrijven in staat om Leergeld met raad en daad of financieel bij te staan. Secretaris Thomas van Hulsel ziet een stijging van donaties naar aanleiding van jubilea en lokale acties: “Vaak komen de initiatieven van kinderen. Denk aan sponsorlopen, de opbrengsten van markten en dergelijke. Juist die individuele acties zijn belangrijk. Ze tonen draagvlak in de maatschappij”. Penningmeester Hanco Sinke geeft daar een voorbeeld van: “Op de Veldhovense Oranjemarkt haalden we met een loterij maar liefst € 840,00 op, dat zijn er 300 meer dan in 2023. Allemaal giften van individuele bezoekers. Daar waren ook cliënten van vroeger bij die nu zelf een donatie gaven.” Hem viel op dat Leergeld nog niet alom bekend is. Dat baart hem zorgen want ondanks de relatief gunstige economische situatie verwacht Leergeld een toename van het aantal steunaanvragen in de komende jaren. De aanpassingen in de interne organisatie bereiden Leergeld voor op deze ontwikkeling.
Het jaarverslag is in te zien op de website van Leergeld: www.leergeldveldhovendekempen.nl
onder de menukeuze ‘over ons/bestuur)