Wel of niet met een pan naar de friettent

30 jun 2023, 13:49 Nieuws
frites matthias bockel via pixabay
Matthias Böckel via Pixabay

Veel cafetaria’s zien het niet zitten als klanten vanaf zaterdag hun eigen pan meenemen als ze frites komen halen. In een overheidscampagne over het verbod op gratis eenmalig wegwerpplastic wordt hiertoe opgeroepen, maar volgens de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) is dit in de praktijk ’totaal onwerkbaar’. Wat zegt de Veldhovense ‘frietboer’?

Bamboe

“Een pan meebrengen mag”, zegt Rob Wouters van Restaria Wouters aan de Lange Kruisweg. De plastic bakjes gaat hij vervangen door een exemplaar van bamboe. “De sausbakjes gaan we vervangen zodra daarvoor een vervanger is.” Voor plastic-houdende verpakkingen moet vanaf 1 juli extra betaald worden. Wouters wil zijn klanten zo min mogelijk belasten met een prijsverhoging, maar er moet wat worden bijgeteld voor het gebruik van wegwerpplastic. De klant moet op de kassabon kunnen zien wat deze extra betaalt voor het gebruik van wegwerpplastic. Er zijn adviesbedragen door de overheid gecommuniceerd, maar de ondernemer bepaalt uiteindelijk zelf hoeveel hij in rekening brengt.

Ook bij cafetaria d’Ekker vinden ze de extra in rekening te brengen kosten niet fijn voor de klant. "We hebben bamboebakjes in bestelling. Een pan meebrengen mag ook, dat is goed voor het milieu. We gaan bij Sligro kijken naar een vervanger voor de sausbakjes. Mayonaise in een papieren puntzakje kan wel, maar bijvoorbeeld dunne chilisaus weer niet”, legt de uitbater uit.

Op het d’Ekkerplein worden dinsdag in de kraam van vishandel Van Bakel wat haringen gekaakt. In de vitrine liggen lekkere porties kibbeling in plastic bakjes op de klant te wachten. “Aan het begin van het jaar kopen we de bakjes altijd groot in. We zijn er al een heel eind doorheen, maar we maken de voorraad eerst op. Daarna kijken we hoe andere zaken de vervanging van het wegwerpplastic opgelost hebben.”

Karton

De eigenaar van cafetaria De Malle Goedzak aan de Broekweg heeft zijn plan al getrokken. “Als de voorraad plastic bakjes op is, gaan we over op karton. Dat is iets duurder dan plastic, maar we gaan de klant hiervoor niets extra in rekening brengen.”

ProFri-directeur Frans van Rooij hoopt dat mensen hun verstand gebruiken en niet met hun eigen pannen naar de snackbar komen. “Zeker tijdens de spits, als er zes tot acht bestellingen tegelijk worden bereid, is er geen ruimte voor eigen pannetjes.” Ook vreest hij voor de hygiëne. “Wij weten niet waar die pannen en bakjes gestaan hebben of wellicht zijn mensen die ze meebrengen ziek en nemen ze bacteriën of virussen mee.”

Bekers en sausbakjes

Per 1 juli moeten onder meer cafetaria’s geld vragen voor plastic wegwerpbekers en -bakjes voor eenmalig gebruik. Volgens ProFri werken veel ondernemers al met duurzame verpakkingen, zoals papieren zakken of bakjes van karton of suikerriet. Drinkbekers en sausbakjes zijn de grootste uitdagingen, laat brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland weten. “Hier zijn geen alternatieven voor zonder plastic.”

Zwerfafval voorkomen

“Dit betekent dat bedrijven over moeten gaan op herbruikbare alternatieven of ‘bring your own’”, aldus een woordvoerder. Bij herbruikbare bekers stelt KHN de vraag of de bekers weer terug worden gebracht door gasten. “Als dat namelijk niet gebeurt en bijvoorbeeld de bekers in het zwerfafval terechtkomen, dan schiet de wetgeving zijn doel voorbij.” Plastic wegwerpbekers- en bakjes worden niet verboden, gratis wegwerpplastic wel. De nieuwe regels moeten zwerfafval voorkomen en het gebruik van wegwerpplastic verminderen. Vanaf 1 januari 2024 zijn wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten en gebruikt worden op locatie, zoals een kantoor of festival, verboden.