Daan Adams maakt letterlijk en figuurlijk grote sprongen

Foto: Familie Adams

Het leven van Daan Adams (14) speelt zich voor een groot deel af tussen de paarden. Als springruiter maakt hij momenteel letterlijk en figuurlijk grote sprongen.

Daan moest nog geboren worden toen zijn ouders in 2000 eigenaar werden van manege De Schietberg aan de Turfweg in Veldhoven. Dagelijks zijn ze er in de weer met pony’s en paarden. Er zijn 2 rijhallen en een pensionstal waar maximaal 82 paarden een plekje vinden. Moeder Lian Timmermans runt er sinds 2 jaar onder de naam Hippokracht een zorgboerderij. Daarin biedt zij dagbesteding aan wekelijks gemiddeld 6 personen. Dat kunnen mensen zijn die uit het arbeidsproces dreigen te vallen en scholieren die door omstandigheden thuiszitten.

Daan krijgt al op jonge leeftijd de nodige rijlessen van zijn ouders. Tijdens Bixiewedstrijden krijgt hij de smaak te pakken. Na een paar maanden dressuur springt hij al zijn eerste wedstrijd. “Toen trainde ik 4 keer per week.” Dat is inmiddels opgevoerd tot elke dag. “Je moet de conditie van je paard onderhouden door elke dag dressuur te rijden met je paard, dan worden ze sterker en flexibeler.”

Hoog niveau

Het springen gaat hem steeds beter af en hij groeit gaandeweg naar een hoog niveau. Sinds een aantal maanden maakt hij deel uit van het Nederlandse team van 12 tot 14 jaar. “De bondscoach zag me in april bezig op een talentendag in Ermelo. Er volgde een wedstrijd in België waar ik 2 keer foutloos reed. Vanaf dat moment is het hard gegaan.”

Vanaf dan rijdt hij elke 2 weken wel ergens een concours. Na een goed concours in Duitsland wordt Daan opgenomen in het team dat van 18 tot 26 juli deelneemt aan het EK in Portugal. Zijn paard gaat er met een vrachtwagen heen. Voor onderweg wordt dan ergens een stal gehuurd voor een dag zodat het paard zo’n 9 uur uit de wagen kan om in beweging te blijven. Bij aankomst in Portugal wordt het paard door een dierenarts gecontroleerd, en ook weer voor en na de wedstrijd. Bij veel wedstrijden zijn er zelfs 4 controlemomenten.

Galopsprongen

In Portugal waren 4 wedstrijddagen met elke dag een ander parcours. Daan: “Voor aanvang lopen we met de trainers, bondscoach en de 5 teamleden het parcours. Ik tel de meters tussen de 10 tot 12 hindernissen van het parcours. Zo reken in het aantal galopsprongen tussen de hindernissen voor het paard uit. Een galopsprong van het paard is gemiddeld 3 meter. Op het moment dat ik tijdens de wedstrijd met mijn paard boven een hindernis hang, richt ik mijn blik al op de volgende hindernis om te kijken wat de afstand is. Na de landing zie ik na de eerste pas al wat het juiste ritme moet zijn om bij de volgende hindernis goed uit te komen. Zo kom ik bijna altijd goed uit.” Individueel wordt Daan uiteindelijk de hoogst geklasseerde van het Nederlandse team. Hij eindigt op een 17e plaats van de 93 deelnemers uit Europa.

In het weekend van 7 en 8 augustus schittert Daan in de Tops International Arena in Valkenswaard.  Hij debuteert bij de Longines Global Future Champions. Op 8 augustus strijdt hij in een barrage met 13 andere combinaties om de overwinning in de Grand Prix voor Children. Als laatste rijder van de 14 toont Daan zich in de arena meer dan een seconde sneller dan de nummer 2. Een bijzonder fraaie overwinning waarvoor even later het Wilhelmus wordt gespeeld.

De professionele begeleiding die hij sinds een half jaar van Henk van de Pol en Robbert Ehrens krijgt, werpt dus zijn vruchten af. Gemiddeld traint hij na school vijf dagen per week bij Henk van de Pol in Eindhoven. ‘s Avonds krijgt hij thuis ook nog les van zijn moeder. Zijn huiswerk probeert Daan zoveel mogelijk op school te maken, maar de combinatie is lastig.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen