Hele week boccia in NH Koningshof

Deze week vindt tot en met zaterdag in NK Koningshof de World Boccia Challenger plaats. Spelers uit de hele wereld nemen het tegen elkaar op. Publiek is welkom bij de wedstrijden.

Boccia (spreek uit als botsja) is een balsport die veel weg heeft van jeu-de-boules. Iedereen kan, met of zonder beperking, deze sport op een gelijkwaardige manier beoefenen. Maar de doelgroep zijn sporters met een flinke lichamelijke beperking. Ze zitten in een rolstoel en hebben een beperking aan alle vier de ledematen. Ze hebben minder kracht door bijvoorbeeld een spierziekte of problemen met de coördinatie.

Het spel wordt gespeeld met 6 rode en 6 blauwe ballen. De witte bal wordt de jack genoemd. Die wordt als eerste gegooid waarna de spelers hun ballen zo dicht mogelijk bij de witte proberen te gooien. De ballen wegen zo’n 275 gram en hebben een vulling van granulaatkorrels. De diameter is 8,2 centimeter en de buitenkant is van (kunst)leer.

Trainen

De sport wordt sinds de eeuwwisseling in Nederland gespeeld. Er is een nationale competitie waarin zo’n 10 clubs deelnemen. TeamNL Boccia is een van de 24 deelnemende teams in NH Koningshof. De spelers leven helemaal voor hun sport. Ze trainen vaak wel 4 keer per week in Amsterdam. Het is de enige manier om aan de grote toernooien deel te kunnen nemen.

Het is voor het eerst dat een internationaal toernooi in ons land plaatsvindt. De deelnemers komen uit 24 landen zoals Brazilië, Japan, Maleisië, Saoudi Arabië en Nieuw Zeeland. Er wordt gespeeld in de klassen individueel, paren en teams. De deelnemers worden voorafgaand aan de wedstrijd nog behandeld door een fysiotherapeut omdat hun spieren door spasticiteit stijf worden.

Publiek is welkom bij de wedstrijden die in de Beneluxhal plaatsvinden. Een livestream van de wedstrijden is hier te bekijken,

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen