Veldhovense Vieve 2 keer Nederlands kampioen schoonspringen

Op 14, 15 en 16 juni vond het Nederlands (Jeugd) Kampioenschap schoonspringen plaats in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven. Het leverde de Veldhovense Vieve van den Munckhof het nodige eremetaal op.

Het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven is het ‘eigen’ bad voor de 14-jarige Vieve van den Munckhof. De Veldhovense kwam op het NK uit voor PSV Schoonspringen. Ze nam, op haar tweede NK, deel in 4 categorieën.

Op vrijdag stonden de synchroonwedstrijden op het programma. De eerste wedstrijd was die voor de A/B meisjes waarin de Veldhovense Vieve het samen met Ziva van Weert uit Sint Oedenrode opnam tegen veel oudere springers. Vorig jaar wonnen de dames de zilveren medaille, maar dit jaar sprongen ze naar goud en mogen zij zich Nederlands kampioen noemen!

In de middag kwam Vieve met de Bredase Tijl Dijkstra uit in de A/B mix-categorie. Tijl en Vieve springen pas enkele maanden samen. Hun debuut maakten ze op de Amsterdam Diving Cup in april van dit jaar. Dat was kort nadat Tijl overstapte van de Bredase vereniging SBC2000 naar de wedstrijdgroep van PSV Schoonspringen. Het duo won in Amsterdam het brons. Op het NK in Eindhoven pakten ze het goud en ook zij mogen zich Nederlands kampioen noemen!

Groot deelnemersveld

Zaterdag stond Vieve in een groot deelnemersveld op de 1-meterplank. In de voorronde deed ze 8 sprongen; 5 basissprongen en 3 ongelimiteerde (moeilijkere) sprongen. Ze had haar PR graag verbeterd. Dat lukte niet, maar ze plaatste zich als vijfde voor de finale. In de finale deed ze 3 sprongen. Ze hield haar vijfde plek vast met een flinke stijging in puntenaantal.

Op zondag stond de individuele 3-meter wedstrijd op het programma. Ook hier waren er 8 sprongen gepland voor de voorronde. Helaas gingen er 2 basissprongen net wat minder dan normaal; de anderhalve salto en de contra hurkduik. Vieve plaatste zich als vierde voor de finale met als handicap dat de scores voor de basissprongen uit de voorronde blijven staan. Toch wist zij haar puntenaantal in de finale op te krikken en eindigde ze net naast het erepodium op de vierde plek.

Vieve van den Munckhof
foto van Michelle Melskens

Met 2 gouden plakken op zak en 2 finaleplaatsen kan Vieve langzaam het seizoen gaan afmaken om na de zomer te gaan werken aan een nieuw programma.

Vieve traint vier keer per week 2,5 uur in het Pieter van den Hoogenband zwembad in Eindhoven.