Fred zet na 40 jaar de bloemetjes niet meer buiten

Jolanda Laagland, Marja en Fred Koning en Samanta Blanken
Jolanda Laagland, Marja en Fred Koning en Samanta Blanken
Foto: Veldhoven Nieuws

Het vertrouwde gezicht achter Incognito Bloemen is sinds dit weekend met pensioen. Fred Koning (68) zat zowat heel zijn leven tussen de bloemen.

“Je groeit erin. Het is een heel leuk vak en ik kan er mijn creativiteit in kwijt”, zegt de geboren Amsterdammer. Al tijdens zijn middelbare schooltijd in Amsterdam werkt hij bij een bloemenzaak op de markt. Hij doorliep de middelbare tuinbouwschool in Utrecht en volgde verschillende vakopleidingen. In Amsterdam werkte hij voor diverse bloemenwinkels. “Ik werkte vaak 6 dagen per week en deed er alles. Ik dacht: wat ik voor een baas doe, kan ik ook voor mezelf doen.”

King Flowers

In Amsterdam kon je op elke straathoek bloemen kopen, en in onze regio is dat niet het geval. Via een goede vriend kwam hij in 1980 op het spoor van een vrijkomend winkelpand in de Kruisstraat in Eindhoven. Onder de naam King Flowers had hij er met echtgenote Marja jarenlang een bloemenzaak. 3 keer per week trok hij om 3.45 uur de deur achter zich dicht om naar de veiling te gaan. In 1985 betrok het echtpaar in Veldhoven een nieuwbouwwoning in de in aanbouw zijnde wijk Heikant. “In Eindhoven woonden we boven de winkel. Onze 2 kinderen konden er niet buitenspelen.”

In 2001 kreeg hij een standplaatsvergunning voor een bloemenkiosk vlak bij de Plus supermarkt. “We zagen er een markt voor bloemen. Als je er vertrouwen in hebt en je werkt er hard voor, krijg je het voor elkaar”, weet Fred inmiddels. Van woensdag tot en met zaterdag kon iedereen jarenlang terecht bij de kiosk van Incognito Bloemen aan de Heibocht.

Wens van de klant

In al die jaren zag Fred de branche flink veranderen. “In het begin maakten we wekelijks bruidsboeketten en corsages. Dat is nu veel minder. Ook het grafwerk is veel veranderd. Tegenwoordig is dat veel kleurrijker. Vaak ook brengt iedereen één bloem mee waarvan later een boeket wordt gemaakt.” Ook zag hij de komst van de bloemenafdeling in supermarkten. “Daar gaat het om standaardboeketten. Wij onderscheiden ons in het zelf samenstellen van boeketten naar de wens van de klant”, zegt de man die de tulp als favoriete bloem heeft. En die klant weet Incognito Bloemen te vinden en te waarderen. Zelfs uit zijn Eindhovense tijd treft Fred nog regelmatig klanten bij de kiosk in Veldhoven. Daarnaast klanten uit heel Veldhoven maar ook uit Wintelre en Vessem.

Samanta Blanken

De Veldhovense Samanta Blanken (21) zet de kiosk onder dezelfde naam voort. Ze was al werkzaam voor Incognito Bloemen waar ze als stagiaire begon. Jolanda Laagland is ook al een vertrouwd gezicht voor de klandizie. “Ze werkte in Eindhoven al voor me en is ons altijd trouw gebleven. Ik blijf Samanta nog een tijdje begeleiden bij de inkoop op de veiling.” Met het pensioen komt er meer tijd voor de hobby’s van Fred. “Ik speel basgitaar in de band Hardway en met Marja krijg ik meer tijd voor onze gemeenschappelijke hobby reizen. Maar we blijven nu wel in Nederland.”

Onder leiding van Samanta Blanken is de kiosk vanaf 28 juni 6 dagen per week open. De openingstijden zijn op maandag van 13.00 tot 18.00 uur, dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen