Fresku en kunstenaarsduo Studio Giftig in Eindhoven de lucht in

Foto: Studio Giftig

Het Veldhovense kunstenaarsduo maakt een toer door Nederland om de top van de Nederlandse muziekwereld vast te leggen in een muurschildering. Nu zijn ze bezig in Eindhoven. Op een muur van het CKE staat werk van Fresku centraal.

Kunst en muziek inspireren elkaar op talloze vlakken en hebben een interessante wisselwerking op elkaar. Zo liet Leonardo da Vinci muzikanten spelen om de Mona Lisa te kunnen schilderen. Mondriaan liet zich inspireren door de jazz bij zijn werk Boogiewoogie. Het kunstenaarsduo van Studio Giftig is met de top van de Nederlandse muziekwereld het project Music & Murals aangegaan.  Dit keer gaan zij van start met Fresku in hun thuisbasis Eindhoven.

Murals

De kunstenaars zijn dit jaar gestart met in diverse Nederlandse steden muurschilderingen, ofwel murals te schilderen met alle eenzelfde uitgangspunt; namelijk een nummer van een artiest uit de betreffende stad als inspiratie voor het beeld. Momenteel hebben velen muzikanten en steden hun medewerking toegezegd. Dit jaar is de spits van het project afgebeten met de eerste vijf artiesten en steden, waarvan de samenwerking met Fresku in Eindhoven nu van start gaat. Eerder dit jaar ging Studio Giftig de samenwerking al aan met Spinvis, Racoon, Typhoon en het voormalige Opgezwolle en Di-rect.

‘In de lucht’

In Eindhoven dient voor deze editie van Music & Murals de 14 meter hoge zijgevel van het CKE aan de Kruisstraattunnel als canvas voor de schildering. Het beeld dat door Studio Giftig wordt gemaakt, is geïnspireerd op een nummer van het pas uitgekomen album ‘In de Lucht’ van Fresku. “Het nummer dat wordt verbeeld, past bij CKE en deze stad. Wij zijn allemaal in beweging. En daarbij is het proces nog belangrijker dan het resultaat.” vertelt Karin Visser, directeur van het CKE. “De muzikanten zelf worden binnen het project niet afgebeeld. Daardoor resulteert de visualisatie van ieder nummer steeds weer in een verrassende uitwerking” aldus de kunstenaars, Niels van Swaemen en Kaspar van Leek van Studio Giftig. Zo worden de artiesten middels dit project op een niet te missen, maar subtiele wijze, in hun ‘thuisstad’ geëerd.

Verrijking

De Gemeente Eindhoven ziet dit project als een verrijking voor Oud-Woensel. “De gemeente stimuleert projecten als Music & Murals, omdat de openbare ruimte gebruikt wordt om creativiteit te tonen, en daarmee mensen te inspireren. Daar komt bij dat street art een positief effect heeft op de (leef)omgeving.” Wilt u de kunstenaars zelf aan het werk zien? Vanaf negen november zijn zij met de uitvoering van de muurschildering gestart. Naar verwachting zal die eind november worden opgeleverd. Het project wordt vastgelegd in een serie documentaires middels webisodes. Van iedere muurschildering en samenwerking tussen Studio Giftig en de artiest(en) uit de betreffende stad wordt een aflevering gemaakt. Daarin is te zien hoe zij samen de inhoud van het nummer vertalen naar een muurschildering. De eerste drie zijn al te bekijken op de social media kanalen en YouTube van Studio Giftig. Daarop verschijnt, net als op de instagram van Fresku040, binnenkort ook de aflevering met Fresku.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen