In 1998 nam Adrie Ham (62) cafetaria De Smickel in Best over. Er zouden nog 4 zaken volgen onder die naam. Nu neemt de tweede generatie de frietschep van hem over en lonkt het pensioen.
Adrie begon op 17-jarige leeftijd als melkboer nadat hij de lts aan de Sterrenlaan had afgerond. Na een jaar in loondienst bij Campina begon het al te kriebelen. “Ik kon niet doen wat ik wilde. Toen ik mijn rijbewijs behaalde, kocht ik een busje en begon als zelfstandige.” Hij startte in de wijk Genderbeemd in Eindhoven die toen in aanbouw was. Maar gaandeweg zag hij de handel doodbloeden en ging op zoek naar iets in de horeca.
“In Best kon ik cafetaria De Smickel overnemen. Ik ben er een frietje gaan eten en kreeg er een goed gevoel bij. Ik nam een bedrijfsleidster aan en de zaak draaide goed.” In 2005 kon hij aan de Schaatsenmaker een pand kopen. Die liep van het begin af aan zo goed dat die nooit meer uit de familie gaat. “Dit is de beste zakelijke deal die ik in mijn leven gemaakt heb. Een goede omzet en weinig kosten.” Een van de personeelsleden die hij er aannam, is Thijs van Leeuwe. Die kreeg een oogje op Adrie’s dochter Emmelie en is inmiddels zijn schoonzoon. “Thijs wilde ook een eigen zaak. Die vond ik in Breugel in 2012. Thijs werkt er al jaren en kan in 2024 het pand daar aankopen.”
Kort daarna kwam dochter Jorine met de wens van een eigen zaak. Die werd gevonden in Vessem. Vier jaar was ze wiskundedocent, nu bestiert ze al weer ruim 6 jaar haar eigen zaak. “Ik ben opgegroeid met De Smickel. Toch ben ik gaan studeren en werken. Maar nu kan ik meer mijn eigen ding doen en dat bevalt goed.” De vijfde Smickel staat in Beek en Donk. De zaak ligt aan een mooi plein en is in oppervlakte de grootste. Dochter Emmelie nam de inrichting voor haar rekening. Per 1 januari neemt ze de BV over van vader Adrie. Met ingang van dezelfde datum neemt Jorine de vestiging in Veldhoven naast die in Vessem onder haar hoede.
Met 5 vestigingen was Adrie de laatste 10 jaar vaak in zijn kantoor te vinden. Hij houdt zich onder meer bezig met personeelszaken (elke zaak heeft 15 à 20 medewerkers) en onderhoudt contacten met vertegenwoordigers. De inkoop doet hij samen met zijn maat en collega-horecaman Ton Scholten. “Het voordeel van veel zaken ligt bij de inkoop. Massa is kassa geldt hier ook. Samen hebben we 8 zaken en daarmee heb je een sterke onderhandelingspositie.”
Een goed frietje moet gemaakt zijn van verse aardappels, stelt de frietboer. “Verse friet hebben we hier hoog in het vaandel. Door de week beginnen we om 10.00 uur met voorbakken en op vrijdag al om 09.00 uur. Op vrijdag bezorgen we veel bij bedrijven die dan een frietdag hebben. De spits valt van 17.00 tot 19.30 uur. Veel bestellingen komen via onze app binnen. Die staat zo ingesteld dat we het aantal bestellingen kunnen behappen.” Het assortiment is in de afgelopen 23 jaar niet zo veel veranderd, volgens Adrie. “Misschien zijn er in al die jaren 10 nieuwe snacks bijgekomen. Het aantal sauzen is wel veel groter geworden. Die hebben we nu wel 26 verschillende.”
Vanaf 1 januari heeft hij zijn handen vrij. “Nu krijg ik meer tijd voor de 5 kleinkinderen, de koeien, kippen en geiten. Ook ga ik samen met Anita graag een stukje fietsen en een paar daagjes weg.” En een bordje friet blijft op het menu staan. “Een keer per week friet en een frikandel speciaal. Daar mogen ze me ’s nachts voor wakker maken.”
Hij kijkt tevreden terug op zijn werkzame leven. “De omgang met mensen vind ik mooi en de vrijheid die ik erdoor gekregen heb. Dat ik nu met 62 jaar kan stoppen geeft mij een heel voldaan gevoel en vooral dat mijn kinderen er nu een goede boterham aan kunnen verdienen.”