Ik maak me zorgen…

Foto: Daniëlle Jentjens Fotografie

Advertorial Afgelopen week kreeg ik een mailtje vanuit mijn contactpersoon voor deze website: ‘Elles, stuur je nog een artikel in?’ Natuurlijk wil ik dat, maar waarover? ‘Oh, gewoon over de zomer die eraan komt en dat we dan nog even een paar kilo kwijt willen.’

Dat kan natuurlijk en dat is ook zeker erg leuk, toch is dat niet de boodschap die ik per se wil uitdragen, dat is niet wat mijn missie is…

De inspiratie komt dus niet voort uit werken voor een ‘summerbody’. De inspiratie voor dit artikel komt vanuit een boek dat ik aan het lezen ben, vanuit de missie die ik steeds meer voel en aan het uitdragen ben, vanuit de zorgen die ik heb voor onze algemene gezondheid. En ja, ik weet dat ik de wereld niet kan veranderen, maar als ik met dit artikel al één iemand mag inspireren om ECHT iets te veranderen in zijn of haar leven, is dit artikel meer dan geslaagd.

Plofkip

Even over tot de orde van de dag: Halverwege de maand was ik jarig. Sinds een paar jaar lees ik veel boeken over mindset, gezondheid en met de boekenbonnen die ik kreeg ging ik de boekenwinkel in en viel mijn oog op een boek: De Mens is een plofkip, van Teun van Keuken.  Zonder twijfel, deze moest ik hebben! Want juist hierover maak ik me oprecht zorgen!

Ik krijg regelmatig lacherige opmerkingen en kritische vragen over de keuzes die ik voor mezelf maak rondom mijn gezondheid en rondom het werk dat ik doe. Ik ga het gesprek aan, maak er een grapje over, maar de onderliggende boodschap van wat ik doe is bloedserieus!

Welvaartsziektes

In onze maatschappij is snoepen, snacken, alcohol, frisdrank, fastfood en bewerkt voedsel de normaalste zaak van de wereld, net als de vele welvaartziektes, vage klachten, darmklachten en overgewicht. Beide niet gek, er wordt veel onderzoek gedaan om deze producten zo optimaal mogelijk op de markt te brengen, qua marketing, prijs, smaak, samenstelling, maar ook wordt er onderzoek gedaan naar hoe onze hersenen werken, zodat we verleid worden tot het maken van deze keuzes. De producten en wij mensen worden behoorlijk ‘gemanipuleerd’.

En waar blijft onze gezondheid in dit verhaal? In hoeverre worden we geholpen om gezonde keuzes te maken? In hoeverre wordt er onderzoek gedaan naar hoe we de mens kunnen ondersteunen om de keuzes te maken die goed zijn voor ons lichaam? Voor onze mindset? Voor onze hersenen? En als je hier dan stappen in wil gaan zetten, hoor je 100 verschillende verhalen. Wie moet je dan geloven? Iedereen praat natuurlijk in zijn eigen straatje, ik waarschijnlijk ook. Iedereen heeft een ander belang.

Stress verminderen

De afgelopen maanden deden een collega en ik onderzoek naar wat mensen graag willen veranderen in hun leven. Het meest genoemd werden stress verminderen, gezonder eten en meer tijd voor zichzelf. We merken dat mensen dit aangeven, maar een echte verandering toch lastig vinden. Lieve mensen, de verandering zit in jezelf en een kleine verandering is ook een verandering. Vervang een koek door een handje noten, vervang een glas frisdrank door een glas water, pak de fiets i.p.v. de auto, kies voor een neutrale variant van bijv. yoghurt of kwark en doe er wat fruit bij i.p.v. de ‘bewerkte variant’ waar het ‘fruit’ al in zit.

Oplossing

Wil je echt gezonder met meer energie en met minder stress leven? Dan zul je hier zelf iets aan moeten doen. De oplossing voor jouw gezondheidsprobleem of uitdaging ligt altijd bij jezelf. Ik kan hier natuurlijk zeggen: kom naar mij en ik help je, natuurlijk zou ik dat het liefst doen, maar ik ben niet de oplossing. De oplossing ben jij! Iemand kan je helpen, je tips geven, je ondersteunen op momenten dat het lastig is, iemand kan je vragen stellen en een spiegel voorhouden, maar jij moet het werk doen. Daarnaast is het belangrijk dat jij kiest wat en vooral wie hierin bij jou past.  Dus zoek een buddy, zoek een ervaringsdeskundige, iemand die je vertrouwt en geef jouw gezondheid prioriteit. Natuurlijk is dit een uitdaging, gaat dit met vallen en opstaan, voel je je niet altijd top en zul je heel lastige momenten tegenkomen, maar ja, als het makkelijk was zou iedereen het wel doen…

Liefs Elles

Fitcoach_Elles

0626758258

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen