112

Brand tuinhuisje stemt Veldhovense Claudia triest

Foto: Claudia Rieswijk

Pas enkele maanden heeft Claudia Rieswijk met haar vriend en een bevriend stel een volkstuin. Donderdagavond ging het tuinhuisje op hun lapje grond door brand verloren.

Volkstuinvereniging De Vooraard is opgericht in 1977 en telt ruim 150 tuintjes. Op een paar na, liggen ze er keurig verzorgd bij. Claudia behoort met haar 29 jaar tot de jonge garde tuiniers. “Dit is een rustgevende en vredelievende plek. En er is niets lekkerder dan groente uit eigen tuin.” Het viertal was dan ook maar wat blij toen het in december in aanmerking kwam voor een volkstuin. De vorige huurder had pas nog het tuinhuisje op het perceel van 120 vierkante meter van een nieuw dak voorzien. ”Het perceel stond vol onkruid op wat prei en boerenkool na. Die hebben we nog opgegeten.”

Vogeltjes

Inmiddels is er vrijwel alle weekenden hard gewerkt. Er zijn tien moestuinbedden aangelegd waarin verschillende groenten zijn gezaaid. Verder is er een composthoop gebouwd en zijn een paar fruitbomen geplant. In een nestkastje dat Claudia tegen het tuinhuisje hing, zag ze onlangs tien jonge vogeltjes. Een forse tuinkabouter houdt toezicht. Helaas kon die niet voorkomen dat een onverlaat donderdag rond 22.45 uur het houten tuinhuisje in brand stak.

Begraven

“In het tuinhuisje lag 120 kilo glas. Daarmee wilden we vrijdag de tuinkas gaan afbouwen.” In plaats daarvan staat ze vrijdag oog in oog met een hoop zwartgeblakerd hout en talloze glasscherven. Het nestkastje treft ze op de grond aan. Twee jonge vogeltjes hebben de brand niet overleefd en worden door Claudia begraven. En de andere acht? Ze heeft geen idee. De minipeertjes en kersjes aan de jonge fruitbomen gaan het ook niet redden. Bij het naastgelegen volkstuintje is een regenton gesmolten en enkele kunststof golfplaten van het tuinhuisje.

Politie en brandweer zijn donderdagavond op de melding afgekomen. Er ligt nog een tuinslang tot vlakbij de zwartgeblakerde puinhoop. Vrijdagmorgen heeft de politie nog schoenafdrukken veiliggesteld. Claudia gaat uitzoeken of de verzekering de schade vergoedt. Een pleister op de wonde is de hulp vanuit de volkstuinvereniging. “Zaterdag ruimen we alles op en brengen het naar de stort. Dit is een fijne volkstuinvereniging. Iemand heeft ons een aanhanger aangeboden en we krijgen hulp van enkele leden.”

In de omgeving van het tuincomplex laten veel mensen de hond uit. Claudia hoopt dat een van hen donderdagavond iets gezien heeft en dat aan de politie wil melden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen