Daniëlle van den Tillaart Mediation ‘Gezamenlijk belang staat voorop’

Foto: Daniëlle van den Tillaart

Scheiden is een moeilijk besluit en gaat gepaard met veel emoties. En dat in een periode dat er veel beslissingen genomen moeten worden. Hoe fijn is het dan als er iemand is die je stap voor stap door deze lastige periode heen leidt.

Daniëlle van den Tillaart begeleidt mensen om gezamenlijk de scheiding tot een zo goed mogelijk einde te brengen. Zelf kwam de Veldhovense door een scheiding ook in aanraking met mediation. Zelf moeder, vond ze het belangrijk dat alles goed geregeld zou worden. Ze kwam er toen achter dat mediation echt iets voor haar is. “Het is een mooi beroep waarin je echt iets kunt betekenen.” Ze volgde een opleiding tot mediator en voltooide daarna de specialisatie familie mediation. Een achtergrond in de financiële dienstverlening en vaardigheden op het gebied van communicatie maken haar tot een allround mediator.

Gezamenlijke belangen

Tijdens een kennismakingsgesprek geeft ze uitleg over de rol als mediator en brengt ze de situatie in beeld. Afhankelijk van de persoonlijke situatie zijn meerdere bijeenkomsten gebruikelijk. In bijvoorbeeld de eerste bijeenkomst kunnen beide partijen hun verhaal doen. Daar komen vaak emoties bij kijken. “Emoties mogen er zijn, vind ik. Wegstoppen werkt averechts. Het is goed om er aandacht aan te schenken anders komen ze op een later moment als een boemerang terug.” Van daaruit gaat ze op zoek naar de gezamenlijke belangen. Wanneer er kinderen zijn, is dat een gezamenlijk belang. Zij moeten zo min mogelijk last hebben van de scheiding en hun welzijn staat voorop. “Als er kinderen zijn, vind ik het belangrijk dat er duidelijke afspraken liggen waarover later geen discussie meer ontstaat. Je moet immers samen als ouders door.”

Aanpak

Als onpartijdige en neutrale gesprekspartner begeleidt ze het hele proces van begin tot eind. In de diverse bijeenkomsten is er o.a. aandacht voor de financiële, juridische en emotionele aspecten, die bij elke scheiding een rol spelen. De gezamenlijk gemaakte afspraken legt Daniëlle vast in een echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan. Daarnaast zorgt ze voor het indienen van het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank en voor de inschrijving van de echtscheidingsbeschikking bij de gemeente.

Nieuw leven

Scheiden doet je een nieuw leven leiden. “Het is een prachtig vak dat veel voldoening geeft wanneer een mediation naar tevredenheid afgerond wordt, en partijen op basis van goede afspraken en met een goed gevoel aan een nieuw leven kunnen beginnen”

Kijk voor meer informatie op www.daniellevandentillaart.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen