Zorgboerderij van familie Schippers wil zoveel mogelijk mensen de kans geven

Foto: veldhoven.nieuws.nl

Christ en Marleen Schippers begonnen in 1997 met het houden van geiten in een stal aan de Scherpenering. Twee jaar later opende het echtpaar een gloednieuwe stal aan de Toterfout. 620 geiten vonden er een onderkomen. Het leveren van geitenmelk was indertijd het verdienmodel.

Echtpaar Schippers

’t Geitenboerke

“In 2005 begonnen we met ’t Geitenboerke. We verbreedden ons bedrijf met het geven van excursies, kinderfeestjes, scholiereneducatie en een kaaswinkel. Gelijktijdig startten we met Novafarm. Dat was toen een stichting die onderdeel was van Novadic Kentron. De stichting verzorgde dagbesteding voor (ex-)verslaafden”, vertelt Christ Schippers. Het was een superconcept. “Er was vervoer bij en begeleiding die de administratie deed, de mensen begeleidde en ook vaak een overall aantrok. We hebben best veel te danken aan deze hulpboeren. Daar hebben we ’t Geitenboerke echt mee ontwikkeld. En het gaf de hulpboeren veel voldoening en een gevoel van eigenwaarde.” De begeleider verdeelde het werk aan de hand van een bord met dagelijkse dingen en een klusbord. Gedurende vijf dagen per week waren er vijf hulpboeren.

Dagbesteding uit behandelplan

Toen vijf jaar geleden de Wet Maatschappelijke Ondersteuning zijn intrede deed, verdween de dagbesteding uit het behandelplan van de (ex-)verslaafden. “De verplichting voor de (ex-)verslaafden was weg. Het gevolg was dat er steeds minder hulpboeren kwamen. Gaandeweg werden er enkele klinieken van Novadic Kentron gesloten en de begeleiders kregen ontslag. Uiteindelijk kwamen hier nog zo’n zes hulpboeren per week in plaats van dertig. Sinds vier jaar hebben we een begeleider in vaste dienst.”

Startklaar voor nieuwe doelgroep

Medio 2019 viel het besluit om zelfstandig door te gaan. “We hebben meegedaan aan de aanbesteding Arbeidsgerichte Zorg 18+ voor de gemeenten Veldhoven, Best, Oirschot, Bergeijk, Bladel, Reusel-De Mierden en Eersel. Eind 2019 kwam al de goedkeuring.” Het bedrijf had al een sociaal werker in dienst en enkele medewerkers met de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Inmiddels is er ook een medewerker aangenomen die de papierwinkel op zich neemt. Het bedrijf is nu startklaar voor de nieuwe doelgroep. “Vanuit de Wmo kunnen vanaf nu hier mensen terecht met autisme, psychische klachten, somatische klachten, niet-aangeboren hersenletsel, zintuigelijk beperkten en mensen die in een sociaal isolement zitten.”

Boergondische Groep

De werving is inmiddels gestart. “Deze week is een medewerker van de gemeente Veldhoven hier komen kijken. Nu worden de casemanagers ingelicht. Zij gaan hun cliënten attenderen op onze zorgboerderij. We willen elke dag een groep van vijf of zes hulpboeren hier laten werken voor maximaal twee dagen per week. Op deze manier kunnen we zoveel mogelijk mensen een kans geven. We gaan ook starten met de Boergondische Groep. Die bestaat ook uit vijf of zes mensen, maar die gaan voorbereidend werk doen voor Gasterij ’t Dorpsgenot en een kop lekkere soep maken voor de hulpboeren.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen