Tony van Rooij 70 jaar verbonden aan Marvilde Toneel

Foto: Familie van Rooij

Marvilde Toneel heeft met Tony van Rooij (86) een bijzondere jubilaris in haar midden. Al 70 jaar is de Veldhovenaar verbonden aan de club.

Talloze keren schitterde hij in een hoofdrol om met Marvilde Toneel een volle zaal te vermaken. Ook als regisseur maakte hij zich jarenlang verdienstelijk bij de vereniging. Een actieve rol speelt hij niet meer, maar waar mogelijk blijft het erelid betrokken bij de club.

Zowel toneel als de muziek zit in zijn genen. Zijn vader Josephus van Rooij, veel te vroeg overleden op 37-jarige leeftijd, speelde al toneel in Zeelst bij ‘Onderling kunstgenot’. Samen met Gerardus (Sjaar) de Wit vormde hij in die tijd het komisch duo Gerios.

Als zestienjarige begon Tony bij Toneelvereniging Marvilde. Onder regie van Herman Machielse maakte hij in kleine rollen kennis met toneel. Maar daar bleef het niet bij. In 1957 meldde zich een nieuw lid aan. Tony kreeg er verkering mee en een jaar later al vond het huwelijk plaats. Inmiddels is het echtpaar al bijna 63 jaar getrouwd.

In de beginperiode voerde de toneelclub jaarlijks wel dertig voorstellingen op in verschillende dorpen in de Kempen. Vaak speelden ze dan twee stukken per jaar. De uitvoeringen waren toen in De Gouden Leeuw en later in het Patronaat in de Van Vroonhovenlaan. Zijn laatste hoofdrol speelde hij in 1973, het jaar van het veertigjarig bestaan van Marvilde Toneel. “Dat was met het stuk ‘Niets veranderlijker dan een mens’. Ik was inmiddels al regisseur van de toneelvereniging.”

Met veel plezier denkt hij terug aan de jaren bij het toneel. Hij genoot dan ook van alles. “De voortuitgang tijdens de vele repetities en de groei van het stuk tot de spanning als de datum van uitvoering in Theater de Schalm dichterbij komt. Het applaus na de voorstelling is de kers op de taart. En dan samen nagenieten met een pilsje in de hand”, zegt de jubilaris.

Muziek

Zijn andere grote hobby is de muziek. Bij harmonie Sub Umbra begon op de trompet om later over te schakelen naar tuba en tenorhoorn. Tot zo’n drie jaar geleden was hij nog actief in maar liefst vier orkesten. Naast Sub Umbra speelde hij in een seniorenkapel in Woensel, in orkest Blue Monday van muziekschool Art4U en bij muziekvereniging Jong Nederland in Asten waar zijn zoon de dirigent is. Gezondheidsproblemen noodzaakten hem om hiermee te stoppen.

Totdat corona in ons leven kwam, bezocht hij nog wekelijks de repetitie van harmonie Sub Umbra, zij het niet meer als actief muzikant. “Volgend jaar ben ik 75 jaar lid van de harmonie. De liefde voor muziek heb ik ook van mijn vader geërfd denk ik. Die speelde bij de Postharmonie en bij L’Union Fraternelle in Zeelst.”

Oorkonde

70 jaar lid van een vereniging is toch echt wel een enorme mijlpaal. Er zullen weinig Veldhovenaren zijn, die zolang lid zijn van een vereniging. Corona maakt het moeilijk om Tony op een bijzondere manier in het zonnetje te zetten.  Inmiddels heeft hij uit handen van enkele bestuursleden een paar maanden geleden al een grote bos bloemen  en kersenbonbons gekregen. Begin november werd Tony verrast met een bijzondere oorkonde.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen