Op Facebook boeit en bloeit de Veldhovense historie (column Thieu Vlemmix)

Foto: Heemkundekring

Het is nog niet zo lang geleden dat ik ‘t in een column heb gehad over de explosieve toename van nostalgische foto’s en berichten op Facebook over vroegere tijden. Een vervolg.

Zonder dat dit door allerlei diepgaande onderzoeken wordt ondersteund, lijkt me de veronderstelling niet verkeerd, dat deze periode van corona er veel mee te maken heeft. Mensen brengen meer tijd thuis door. Het leven is onzeker en lijkt soms wel stil te blijven staan. Tijd voor overpeinzingen. Teruggrijpen naar vastigheden van toen, wellicht ook. Is het ontbolsteren van de groepen ‘Veldhoven van vroeger en nu’ (Wendy van Gerwen en Wilko Scheepers) en ‘Zeelst zoals het was’ (Ronald Damen) in deze glibberige, ongewisse tijden, toeval? Ik denk dus van niet.

Hou op

Even tussendoor. Het onbegrip over degenen die maar blijven volhouden dat het zo’n vaart niet loopt met het virus, neemt terecht toe. Hun nonchalante  houding en standpunt ‘weinig aan de hand, een griep’ of ‘verkeerde cijfers’, vormt uiteindelijk een gevaar voor verdere besmettingen.

Hou daarmee op en accepteer dat dit wereldwijd een levensgevaarlijk virus is, waar je verdomd voor moet oppassen! Help mee om het eronder te krijgen. In plaats van een eigenwijze houding en nutteloos verzet, plus gekissebis over cijfers. En de kritiek dan op Rutte, de Jonge en Ernst Kuipers (Zorg)? Natuurlijk maken ze fouten – zoals met het mondkapje – of verkeerde inschattingen. Niet zo gek trouwens nu heel de wereld al driekwart  jaar onderzoek doet naar de precieze identiteit van corona. De grootste fout van Rutte c.s. is echter de inschatting dat dit slimme volk het allemaal wel snapt en er naar handelt. En dat laatste doen we dus niet. Discipline is het toverwoord. Uiteindelijk gaat het daarom, onze eigen discipline. Maar daarmee is het tot nu toe niet best gesteld. Lukt het om die beter te krijgen, dan zijn we een eind op de goede weg.

fietswedstrijd

Mooi beeld: Kromstraat in 1958, viering 12,5 jarig bestaan

Persoonlijke albums

Terug naar de oude foto’s. Dikwijls is er de link naar ‘voorloper’ Zeelst Schrijft Geschiedenis met hun prachtige boeken vol informatie over het verleden. De foto’s uit vroeger tijd komen onder andere uit de archieven van deze Heemkundekring, destijds aangeleverd door veel families. Maar in toenemende mate komen ze nu ook rechtstreeks uit allerlei persoonlijke albums. Boeiende foto’s van ‘toen’, waarbij de nieuwsgierigheid niet alleen wordt gewekt voor de belevenissen van toen en de tekenen van die tijd. Maar ook voor de geschiedenissen die erachter schuil gaan, over de karakters/personen, de families en de dorpse omstandigheden. Maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor de  krantenberichten. Neem de regels (ingezonden door Peter Dillen, zie hieronder) over een voorval tijdens de destijds nogal beruchte Zeelst kermis.

Waarschijnlijk zijn deze berichten afkomstig uit kranten van de eerste decennia van de twintigste eeuw. Nieuwsgierigheid wint het hier van de simpele vaststelling ’een opvallend bericht’. Je vraagt jezelf namelijk af: wie is voerman en losbol A.D. en wie de sigarenmaker Th. D. te Zeelst?

Erfenis boertje

Opmerkelijke krantenberichten uit die oertijd dus. Ook het volgende berichtje. Afkomstig uit de groep ‘Zeelst zoals het was’. Niks beruchts dit keer.“Een oud boertje uit Zeelst in Noord-Brabant begaf zich vorige week naar Woensel om eene hem ten deel gevallen erfenis ten bedrage van ongeveer f. 1800 in ontvangst te nemen. Zijn blijdschap was zo groot, dat onder het voorzichtig natellen van zijn schat eene beroerte in weinige ogenblikken een einde maakte aan zijn leven” Ook hier blijven vragen hangen als: Wie was dat, het boertje? Kennen we zijn familie, zijn mogelijke nazaten? Leven die nog misschien?

Gemaskerde bandieten

Wim Smits post op Facebook een krantenverhaal over ‘de Amerikaanse sensatie in Brabant’, meer in het bijzonder ‘de gemaskerde bandieten van Zeelst’. Ze overvallen (wanneer?) de dappere familie Donkers (kennen we die?). Een spannend verhaald dat groot wordt gebracht in de krant van toen. Wellicht krijgen we nog wel eens wat antwoorden op sommige van deze intrigerende vragen. Maar dat ‘Veldhoven van vroeger en nu’ en ‘Zeelst zoals het was’ hier midden in de roos schieten en de gemoederen tientallen jaren na dato nog altijd bezig houden, of liever gezegd opnieuw, dat staat buiten kijf.

Mijn bijdrage (foto) vanuit het archief van Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis: familiekiekje Jan v.d. Vleuten van het Cobbeek. Wie staan er allemaal afgebeeld? En waar zijn ze gebleven?

Als je inwoner bent van Veldhoven, of specifiek van Zeelst, en je bent geïnteresseerd, wat let je dan om jezelf via Facebook aan te sluiten bij de groepen ‘Veldhoven vroeger en nu’ of ‘Zeelst zoals het was’? Mooi tijdverdrijf tijdens deze semi-lockdown.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen