Groeten uit…. (column Thieu Vlemmix)

Foto:

Groeten uit…. (column Thieu Vlemmix)

Groeten uit Cadzand. Uit Zandvoort, Egmond aan Zee, Zoutelande, Texel, enzovoort … Nederland viert zijn vakantie. Maar uitbundig?

De groeten komen binnen door de brievenbus en verschijnen in groten getale op Facebook.  Nederland is uitgewaaierd, de vakanties zijn in volle hevigheid ontbrand.

‘Eruit en weg met die benauwdheid’, lijkt het credo. Wat eigenlijk iets heel gewoons hoort te zijn, doet het door onze intussen gewenning aan de beperkingen van corona, echter toch nog aanvoelen als iets minder vanzelfsprekends.

Niettemin, hier dan toch ook maar een groet uit het jubilerende Veldhoven (100 jaar). In weerwil van de beelden van alle dag, met vanaf de vroege morgen tot de vroege avond nog altijd de kenmerken van deze andere tijd. Je ziet ze namelijk nog altijd bij de vleet, de aangelijnde honden en hondjes, uiteraard inclusief de  baasjes. Hun aantal is in de afgelopen anderhalf jaar gigantisch gestegen. Rutte zegt, dat het plan is om halverwege september de maatregelen, zoals de anderhalve meter, los te laten. Laten we dat met zijn allen hopen en ook dat die nieuwe hondenliefhebbers straks hun dieren trouw blijven. Andersom gebeurt dat sowieso. Ze worden niet voor niks ‘de  trouwe viervoeters’ genoemd. Wij mensen nemen het met dat woord ‘trouw’ doorgaans wat minder nauw.

De sport

Je ziet de vakantiedrukte onder meer terug op de goedgevulde terrassen. Veelal met de fiets, trekken velen ook de Brabantse natuur in, waar je het gevoel van vrijheid bij voorkeur ervaart.

Het leven is bezig – zij het nog altijd met een voorzichtige rem erop – om zich in al zijn levendigheid op te richten. Zo is er weer ruimte voor de sport. Het wielrennen trekt vooral met de Vuelta volop de aandacht. En dat, in een Spaans land dat nog altijd hevig gebukt gaat onder corona (je ziet veel mondkapjes langs de kant). Maar was dat in Japan/Tokio ook al niet het geval? Weliswaar met quarantaine beperkingen, is het bij ‘t grootste sportevenement ter wereld toch prima afgelopen. Vooraf vreesde de hele wereld het ergste en durfde niemand erop te wedden dat ze het einde zouden halen. De vrees was groot, dat de Spelen vroeg of laat afgebroken zouden worden. Niet dus. En dat geeft hoop.

Voetbal op gang

Na de Olympische Spelen heeft het voetballen, de volkssport bij uitstek toch, zich intussen ook weer hier gepresenteerd. Internationaal trokken PSV en Feyenoord al flink aan de bel, met goeie prestaties. En de rest van het betaald voetbal is intussen eveneens gestart. Allemaal bemoedigend. Enkele (kortzichtige) voorconclusies vanuit mijn zetel aan de Reijenburg? Vooruit dan. De veelbesproken overgang van Berghuis van Feijenoord naar Ajax lijkt voorlopig nog niet echt een impuls voor de Amsterdammers. En Haller – een noodaankoop tijdens vorig seizoen – is evenmin van toegevoegde waarde. Twee miskopen dus? Bij PSV daarentegen, lijkt het vertrek van Humfries en Malen weinig pijn te doen. Coach Schmidt is er ook achter gekomen dat echte aanvallers als Gakpo en Madueke aan de buitenkanten flink wat toevoegen. En achterin zorgen nu twee ‘normale’ backs voor meer stabiliteit. Bovendien, nog een extraatje: de al afgedankte Bruma haakt alsnog aan. Plus, plus, plus dus. Maar is dat alles genoeg tegen Benfica? O ja, nog een plusje meer: PSV heeft in Ctac een nieuwe grote sponsor gecontracteerd. Komend weekend gaan ook de amateurs weer van start. Ergo conclusio: het voetballeven wordt dus beetje bij beetje normaler.

Omdat ik het toch niet kan laten, had ik het nog even willen hebben over de vorming van het nieuwe kabinet. Terwijl iedereen vol ongeduld wacht op de bekendmaking, doet D66-leider Sigrid Kaag de uitspraak dat ze hoopt op een aanzet voor de opzet van een mogelijk regeerakkoord. Het toppunt van duidelijkheid, niet? Ja, die Kaag dat lijkt me wel iemand voor in dat nieuwe kabinet.

Kabul

Maar dan, de grote tegenstelling in deze column. Vakanties, allerlei vertier in de sport en dan … de situatie in Afghanistan. Wat zich daar de afgelopen dagen en dan met name op het vliegveld bij Kabul heeft afgespeeld, gaat alle begrip te boven. Ik doe er qua tekst het zwijgen toe. Kijk maar naar de foto, waarop mensen in paniek een vliegtuig in willen komen dat hen in veiligheid kan brengen. Deze foto zegt alles…

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen