Hoop voor de horeca (column Thieu Vlemmix)

Foto: fabio alves on Unsplash

Hoop voor de horeca doet leven, aldus onze columnist Thieu Vlemmix. Met alle Veldhovenaren hoopt hij weer snel de gezelligheid van de Veldhovense kroegen en restaurants te herbeleven.

Bijna werd hij door de Veldhovense horeca ondergesneeuwd, maar eerst toch even een paar regels over Novak Djokovic. Zijn eigen Tsjechische president sprak over een vernedering en heksenjacht. Maar waar het op neer komt, is dat ’s werelds’ tenniskoning de grenzen van zijn eigen rijk en heerschappij danig heeft overschat. In Australië moest zelfs hij buigen voor de wetten van corona.

‘Geen verschil maken tussen gewone mensen en wereldtoppers in de sport’, zo luidt het terechte devies. Maar in Nederland stoort men zich daar niet aan. Immers, intussen heeft Ahoy bekend gemaakt dat hij daar straks wèl welkom is.

Protestactie

Terug op Veldhovense bodem, zou ik liegen als voor mezelf het doorgaan van de afspraak bij de kapper op de 18e ook niet van belang was. Maar het voorbije weekend stond dus verder toch vooral in het teken van de protestactie door de horeca. Op zaterdag de 15e januari gingen onder die noemer ook in Veldhoven (zie affiche) een flink aantal zaken enkele uren open. En natuurlijk gaat de sympathie van velen daarnaar uit. Het is overigens wel een protest op het randje, want je kunt het evengoed rangschikken onder burgerlijke ongehoorzaamheid. Maar veel burgemeesters hadden, onder de druk van het volk, laten doorschemeren dat ze er weinig voor voelden om echt te handhaven.

Met zicht op het volgende optreden van het duo Rutte en Kuipers (al op 25 januari), is er enerzijds de aanzwellende druk en aan de andere kant de heimelijke verwachting dat de horeca dan ook ‘aan de beurt’ is. Dat valt toe te juichen. Maar dan moeten de nu explosief stijgende Omikron-cijfers tegen die tijd wel over hun hoogtepunt heen zijn. En dat is nog allerminst zeker. Alhoewel, Engeland lag een paar weken terug bijna plat van de Omikron, maar kijk nu! De cijfers zijn drastisch gedaald, ondanks volle voetbalstadions en pubs. Dat biedt alleszins hoop.

Sympathie naar horeca

Uiteraard gaat dus de sympathie naar de horeca uit. In de eerste plaats omdat dit voor de uitbaters hun persoonlijke kostwinning is. Bovendien staat bij een flink aantal van hen het water toch echt wel aan de lippen. Ze zijn tot nu toe dikwijls als eersten de klos geweest. Daarnaast moeten ze met argusogen toezien, hoe de buurlanden wel open zijn voor hun eigen klanten… en de onze. Want er wordt door landgenoten niet alleen net over de grens in de winkels fors geshopt, maar ook de kroegen in België en Duitsland maken gretig gebruik van de Hollandse klandizie.

Natuurlijk willen we hier in ons eigen Veldhoven zelf onderhand wel de gezelligheid van de kroegen en restaurants herbeleven. Hoop voor de horeca doet leven…

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen