Eenzaamheid in Coronatijd. Psysalon maandag in Bibliotheek Veldhoven

Foto: Dana Tentis via Pixabay

De Psysalon ‘Eenzaamheid in Coronatijd’ vindt plaats op maandag 19 oktober tussen 20.00 en 22.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur en er staat koffie en thee klaar. Bibliotheek Veldhoven vind je aan Meiveld 2 in Veldhoven.

De corona-crisis raakt iedereen. In dagelijkse bezigheden, via werk, of school. En sociaal. We waren maanden opgesloten in ons huis. Beperkt bezoek. Of erger, als je alleen woont. Velen zijn op zichzelf teruggegooid. De kans op eenzaamheid is groot. Hoe ga je daar mee om, zeker nu een tweede golf dreigt. Praat erover in de Psysalon.

Sociaal isolement als gevolg van de corona-dreiging raakt iedereen. We zagen beelden van ouderen met bezoek buiten voor het raam. Maar ook heel veel jongeren ervaren eenzaamheid.
Dat is niet zo vreemd, stelt kennisinstituut Movisie. De kans op eenzaamheid is groter naarmate mensen ouder worden. Maar veel ouderen worden niet per se eenzamer door de crisis. Jongeren zitten in een leeftijdsfase waarin ze zich ontwikkelen. Ze zijn bezig met zelfontplooiing, en dat is lastig bij een corona-isolement. Veel plekken waar zij hun sociale leven hebben, zoals school en werk, zijn dicht. Vooral mensen van 18 tot 35 jaar lijden mentaal onder de crisis: driekwart geeft aan last te hebben (gehad) van klachten. Van de 65-plussers zegt 48 procent mentale klachten te hebben ervaren. Volgens een opiniepeiling van EenVandaag. Dit laat zien dat de geestelijke sores van jongeren vele malen groter zijn dan voor ouderen. Onzekerheid over een huis of baan, extra werkdruk en zorg voor kinderen zijn de veelgenoemde problemen voor de leeftijdscategorie 18 tot 35 jaar. Maar ook relatief weinig contact en het gebrek aan variatie daarin, de sleur en de moedeloosheid over het einde van de crisis zorgen ervoor dat deze groep mentaal in de knoop raakt.

Steeds meer jongeren met klachten

Naarmate de crisis voortduurt, komen er steeds meer jongere mensen met klachten bij. Meest voorkomende klachten in deze groep zijn nu stress (40%), eenzaamheid (38%) en aanhoudende vermoeidheid (36%). In het begin van de crisis waren deze cijfers ruim 10% lager. Je ziet dat de mentale gevolgen van de coronacrisis groter worden bij deze leeftijdscategorie.

Psysalon

Op initiatief van de gemeente Veldhoven organiseren GGzE en CORDAAD bijeenkomsten onder de naam Psysalon met het doel mensen, naasten en betrokkenen met een psychische kwetsbaarheid te ondersteunen en te inspireren. Psysalon is voor iedereen die geïnteresseerd is in dit thema maar in het bijzonder voor mensen die te maken hebben met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Bij Psysalon mag iedereen aansluiten en iedereen heeft recht van spreken. Wil van der Laak van Bureau Sociaal Raadslieden is gespreksleider tijdens deze avond.

De Psysalon ‘Eenzaamheid in Coronatijd’ vindt plaats op maandag 19 oktober tussen 20.00 en 22.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur en er staat koffie en thee klaar. Bibliotheek Veldhoven vind je aan Meiveld 2 in Veldhoven.
In verband met de corona-richtlijnen is aanmelding verplicht en kunnen er maximaal 30 personen deelnemen. Meld je tijdig aan via www.bibliotheekveldhoven.nl, of door een e-mail te sturen naar [email protected]. De toegang is gratis.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen