Mag ik de coronavaccinatie weigeren en daar later op terugkomen?

Foto: Veldhoven Nieuws

De Digitale Boterham, het vragen halfuurtje van Burgemeester Marcel Delhez en wethouder Van Dongen, trok donderdag de nodige belangstelling. Een zevental vragenstellers zorgde ervoor dat de belegde broodjes tijdens deze Digitale Boterham onaangeroerd bleven.

Vraag: wordt er ook in Veldhoven gevaccineerd en komen mensen onder 18 jaar ook in aanmerking  voor een vaccinatie?

Antwoord: Er komt niet in alle gemeenten een vaccinatielocatie. Veldhovenaren kunnen in Eindhoven in het Indoor Sportcentrum aan de Theo Koomenlaan terecht. Vanaf morgen wordt hier gevaccineerd. Mensen vanaf 18 jaar krijgen een vaccinatie, of dat in de toekomst veranderd, is nog niet bekend.

Vraag: Ik dacht dat de huisartsen de groep onder de 60 zonder medische indicatie zou gaan enten, zoals ik in het schema van de Rijksoverheid zie. Hoe zit dat?

Antwoord: GGD en de huisartsen gaan samen bekijken hoe ze deze groep gaan vaccineren. Het is complex omdat er 3 typen vaccins zijn die allemaal net iets anders werken en voor een specifieke doelgroep geschikt zijn. Daarbij zijn instanties afhankelijk van de levering van vaccins waardoor het schema in de loop van de tijd kan veranderen.

Vraag: Ik ben wat angstig voor de inenting. Mag ik weigeren bij de oproep en eventueel op een ander moment in het jaar hierop terugkomen als ik het wel zou durven?

Antwoord: Iedereen vanaf 18 jaar krijgt een oproep krijgt voor de vaccinatie. Daarna kun je zelf een afspraak maken. De verwachting is dat op een latere datum een gebrek aan vaccins geen probleem zal zijn. Alle vaccins zijn op tienduizenden mensen getest. In Nederland zijn dit soort dingen heel goed geregeld. Alleen is er niet getest met zwangere vrouwen. Voor deze mensen is het advies te wachten met de vaccinatie tot na de bevalling.

Vraag: Ik zie wel de viskraam op de markt, maar de horeca heeft op het terras geen afhaalpunt. Is dat niet toegestaan?

Antwoord: De horeca komt het thuisbrengen. Maar ze hebben meestal ook de mogelijkheid om het af te halen. Je mag het alleen niet ter plaatse nuttigen, alleen take away. De horeca in Veldhoven houdt zich goed aan de regels. Het is heel kwalijk als zaken nu opengaan. Dat is niet fair tegenover de andere horeca.

Vraag: Ik lees dat de werkzaamheid van het vaccin slechts enkele maanden is en ook pas na 2 prikken. Betekent dit dat mensen met minder weerstand in de toekomst jaarlijks zo’n prik gaan krijgen?

Antwoord: Er zijn niet altijd 2 prikken nodig, dat geldt alleen voor 2 van de vaccins. Het zou kunnen dat mensen met minder weerstand in de toekomst vaker een vaccinatie krijgen, dat zal de komende periode duidelijk worden.

Vraag: Nog steeds zie je mensen met meerdere personen winkelen, wordt hier nog op gehandhaafd? Ook zie je steeds vaker dat hele gezinnen samen in de super zijn…

Antwoord: Er is beperkte capaciteit om te handhaven. De burgemeester hoort dat ondernemers wel regelmatig een boa in hun zaak zien. Ook constateert hij dat de supermarkten niet meer zelf de winkelwagens ontsmetten. Hij benadrukt dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen en zich aan de regels moet houden. Doe dus alléén de boodschappen. Houd je aan de regels, alleen zo komen we zo snel mogelijk uit de crisis.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen