Warmte vliegt door het dak in Heikant-Oost

Foto: ri via Pixabay

Bij veel jaren 80-woningen in Heikant-Oost vliegt de energie letterlijk het huis uit. Uit onderzoek blijken daken en kozijnen zo lek als een mandje. Bewoners kunnen zich aanmelden voor een online wijkbijeenkomst over de resultaten.

“Ik schrok me rot toen ik zag hoe lek ons dak is.” Bij veel jaren 80-woningen in Heikant-Oost vliegt de energie letterlijk het huis uit. Dit blijkt uit proeven met 2 woningen die veel in de wijk voorkomen. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Veldhoven. De resultaten worden op maandag 21 juni om 19.30 uur aan de wijkbewoners gepresenteerd, tijdens een online wijkbijeenkomst van de gemeente Veldhoven en Veldhoven Duurzaam.

Luchtdichtheid

‘Huisfluisteraar’ Lars Boelen nam in mei 2 woningen in Heikant-Oost onder de loep. Met een blaastest en warmtebeeldcamera’s spoorde hij alle lekken en kieren op. Hij bekeek het energieverbruik, de luchtdichtheid en de isolatie. Ook vroeg hij de bewoners naar hun wensen. De resultaten zijn verrassend. De daken en kozijnen bleken zo lek als een mandje. Als het buiten een beetje waait, vliegt de warme lucht in huis meerdere keren per uur naar buiten. Niet fijn als je knus op de bank wilt zitten.

Representatief

De resultaten zijn representatief voor een grote groep woningen in Heikant-Oost. Daarom worden ze gedeeld tijdens een online wijkbijeenkomst. Met deze kennis kunnen de woningeigenaren hun eigen huis stap voor stap verbeteren en het energieverbruik terugdringen.

Proefproject

Het onderzoek is onderdeel van het proefproject ‘Thuis energie besparen doe je zo’ van de provincie Brabant en Enpuls. 5 van de meest voorkomende woningtypen zijn onderzocht in Heikant-Oost, Cobbeek en ’t Look. Daarbij is niet alleen gekeken naar het energieverbruik, maar ook naar woonwensen, comfort en gezondheid.

Link bijeenkomst

Woont u in Heikant-Oost? Dan kunt u zich voor de bijeenkomst op maandag 21 juni 19.30 uur aanmelden via www.veldhoven.nl/aanmelden. Een paar dagen van tevoren krijgt u de link voor de bijeenkomst per e-mail toegestuurd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen