112

NL-Alert testbericht op maandag 7 juni. Ontvangt u het ook?

Foto: NTCB

Ieder half jaar in juni en december zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit in heel Nederland. Maandag 7 juni is de volgende uitzending.

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat u waarschuwt en informeert over noodsituaties bij u in de buurt. Met het testbericht ervaart u hoe een NL-Alert klinkt en eruit ziet.

U krijgt een NL-Alert bij situaties die uw leven of gezondheid bedreigen. Denk aan een grote brand op een industrieterrein, onverwacht noodweer of een giftige stofwolk na een explosie. In een NL-Alert staat altijd wat er aan de hand is, wat u moet doen en waar u meer informatie en updates kunt vinden. Ontvangt u een NL-Alert? Lees het bericht direct, kom in actie en help ook de mensen in uw omgeving daarbij.

Zo ontvangt u een NL-Alert

NL-Alert ontvangt u op uw mobiele telefoon. U hoort dan een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal berichtje. U ziet het NL-Alert meteen op het scherm van uw telefoon. Om NL-Alert te ontvangen, moet uw mobiel opgeladen zijn én aanstaan. Voor het ontvangen van NL-Alert hoeft u niets in te stellen op uw mobiele telefoon. Het is gratis en anoniem, uw telefoonnummer blijft onbekend. U ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is.

Hoe zendt de overheid NL-Alert uit

De overheid kan NL-Alert uitzenden via alle zendmasten van Nederlandse telecomproviders. Tijdens een noodsituatie bepaalt de lokale veiligheidsregio in welk gebied het bericht verschijnt. Dit is afhankelijk van de plek van het incident, maar bijvoorbeeld ook van hoe de wind staat. De gezamenlijke meldkamer van politie, brandweer en ambulance stelt het NL-Alert tekstbericht op. En zendt dit vervolgens uit naar alle zendmasten in het betreffende gebied. Bent u verbonden met een zendmast in dit betreffende gebied? Dan ontvangt u het NL-Alert.

Hoe weet ik dat het om een testbericht gaat en niet om een noodsituatie?
In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een testbericht gaat. Het testbericht bevat de volgende tekst:

“NL-Alert 07-06-2021 12:00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english

Geen NL-Alert ontvangen?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom u het NL-Alert niet ontvangt.

  • Uw mobiele telefoon stond uit of op vliegtuigstand.
  • U had tijdelijk geen bereik.
  • Uw mobiele telefoon was niet verbonden met een zendmast die het NL-Alert uitzond.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op www.nl-alert.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen