Gemeente rooit verrotte bomen en plant nieuwe

Foto: Veldhoven Nieuws

Van maandag 18 tot en met vrijdag 22 maart vellen we een aantal grote bomen. De bomen staan op de lijst van beschermde bomen en de benodigde omgevingsvergunning voor het rooien is verleend.

Tijdens een jaarlijkse inspectie zijn gebreken vastgesteld, die nader zijn onderzocht. Een bedrijf heeft met speciale apparatuur de bomen binnenin bekeken. Bij de meeste bomen is sprake van ernstige verrotting van de stam en/of wortels, meestal veroorzaakt door zwamaantasting. De gezonde restwand blijkt te dun om de boom overeind te houden en een reƫle kans op omvallen is aanwezig. Om dat te voorkomen, moeten we de bomen helaas omzagen. Na het weghalen van de stronk, planten we nog dit voorjaar een nieuwe boom op de weggevallen plek.

Plaatsen

Op deze locaties vellen we de bomen:

  • Linde, voor Heerseweg nr. 137
  • Amerikaanse eik, voor Nieuwe Kerkstraat 41
  • Amerikaanse eik, voor Nieuwe Kerkstraat 48a
  • Amerikaanse eik, voor Nieuwe Kerkstraat 46a
  • Paardenkastanje, voor Zittardsestraat nr. 5a
  • Inlandse eik, Oude Kerkstraat nabij gemeentegrens
  • Inlandse eik, Oude Kerkstraat tegenover Heikantsebaan
  • Amerikaanse eik, nabij Blaarthemseweg nr. 90
  • Amerikaanse eik, Sondervick nabij nr. 127. De vervangende boom van de Sondervick planten we in park Vogelzang.

Alle vervangende bomen zijn winterlindes (Tilia cordata Greenspire). In de vroege zomer verschijnen sterk geurende bloemen, die een grote aantrekkingskracht hebben op insecten. Bomen dragen bij aan de verhoging van de biodiversiteit.

Aanplanten bomen

Jaarlijks worden er in het openbare gebied bomen verwijderd om diverse redenen. Meestal omdat de boom geheel of gedeeltelijk afgestorven is, een gevaar oplevert of schade kan veroorzaken aan de omgeving. De hoeveelheid bomen in het openbaar gebied mag gelijk blijven of in aantallen toenemen. Daarom planten we elk jaar op veel plekken nieuwe bomen. Vanwege de klimaatverandering zijn dit vaker bomen die bijvoorbeeld droogte goed verdragen. In 2023 zijn 488 bomen aangeplant. De meeste boomsoorten dragen, door hun aantrekkingskracht voor insecten, bij aan het verhogen van de biodiversiteit. Veel gebruikte soorten zijn: linde, honingboom, tamme kastanje, esdoorn, inlandse eik, wilg, netelboom, meidoorn, valse acacia, lijsterbes, fladder-iep.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen