SWOVE bestaat vandaag 50 jaar!

Foto: Ruud Borremans

Vandaag, 26 juni is de exacte datum. Bijna 1000 attenties zijn onderweg naar de ruim 200 vrijwilligers en alle cliënten en mantelzorgers. Het grote jubileumfeest is vanwege corona voorlopig uitgesteld. Maar de coronamaatregelen raken meer. De meeste diensten van SWOVE zijn gericht op ouderen en kwetsbaren. Precies de groep die het meest de afstand moet zoeken. Vele activiteiten zijn afgelast. “Niet alleen onze cliënten zitten in de risicogroep”, benadrukt Henk Coppens, voorzitter van SWOVE. “Ook een groot deel van onze vrijwilligers is boven de 60 jaar. Dan ben je als organisatie toch extra voorzichtig.”

Maaltijdvoorziening

De contacten worden gemist, hoort de directeur Theo Coppens regelmatig. “We merken dat onze vrijwilligers de cliënten missen, en omgekeerd is dat ook het geval. Alleen de maaltijdvoorziening hebben we door laten lopen. Een goede maaltijd is een basisvoorziening.” Wat ook doorgaat, is het digitaal loket en online ontspanning voor mantelzorgers tot wekelijkse telefoontjes naar cliënten die hier behoefte aan hebben. Genoeg nieuwe ideeën.

Dat is ook een reden dat SWOVE al 50 jaar in de haarvaten van de Veldhovense samenleving zit. Ze beweegt mee en probeert in te spelen op nieuwe ontwikkelingen in ouderenzorg. Langer thuis wonen, dementie als groeiende volksziekte, meer en langer mantelzorg verlenen.

Goed netwerk

Een goed netwerk helpt daarbij. Met ondernemers, MKB, bedrijven, zorg- en welzijnsprofessionals maar ook met bewoners zelf. Nieuwe activiteiten worden mede opgezet met sponsoring. Evenals locaties als de Belevingstuin of de Dementheek. Ook is er de Stichting Vrienden van SWOVE. Een separate stichting die particuliere giften gebruikt om binnen SWOVE initiatieven uit te rollen, nieuwe activiteiten te ontwikkelen en haar vrijwilligers verder te scholen.

“Sponsering helpt ons om nog meer mensen te bereiken”, licht voorzitter Henk Coppens toe. “Onze doelgroep zal de komende jaren alleen maar toenemen. We willen hen blijven bieden waar ze behoefte aan hebben. Vanuit de Gemeente Veldhoven krijgen we alle steun om ons mooie werk te kunnen doen, echter hebben we meer ideeën dan middelen. Daarom zijn we ook enorm dankbaar dat zoveel mensen ons een warm hart toedragen!”

Meer weten over SWOVE of sponsoring? Kijk dan hier of mail naar [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen