Veldhovense Anica Pongers wint Texas ‘Balladeer’ Award

Foto: Anica Pongers

Anica Pongers (45) zingt countrynummers die op Youtube en Spotify te beluisteren zijn. De Veldhovense kreeg een uitnodiging om deze maand deel te nemen aan de Texas Sounds International Country Music Awards.

Ze is nog niet zo bekend als Ilse de Lange, maar Anica heeft wel dezelfde tongval. Ze is dan ook geboren in Vriezenveen, vlakbij Almelo waar Ilse de Lange vandaan komt. Thuis werd de platenspeler veel gebruikt en haar moeder speelde accordeon. Anica werd vooral gegrepen door de liedjes van Emmylou Harris. Anica’s oma speelde mondharmonica en zij leerde Anica op dat instrument spelen. Een zangcarrière zat er nog niet in. “Ik moest gewoon een baan gaan zoeken. Ik had geleerd voor doktersassistente, maar daarin was toen geen werk te krijgen. Toen heb ik jarenlang in een dierenspeciaalzaak gewerkt.”

22 jaar geleden verhuisde ze met echtgenoot Richard, die voor ASML werkt, naar Veldhoven. Anica werkte in de regio als tandartsassistente en zong bij het gospelkoor Multiple Voice van de Immanuelkerk. 3 jaar geleden begon ze met het opbouwen van een repertoire onder de naam Anna McRose. “Eerst covers, maar sinds 2 jaar schrijf ik ook eigen countrynummers. Vlak voor corona is mijn eerste single ‘Something to believe in’ uitgekomen. Ik merk dat het nummer mensen wat troost biedt.”

De laatste jaren zingt ze regelmatig op countryfestivals in ons land, België en Duitsland. Ook op Facebook is Anica heel actief. “De organisatie van Texas Sounds heeft me op Facebook gevonden. In december kreeg ik een e-mail uit Texas met de vraag of ik in oktober naar Amerika wou komen om mee te dingen naar een award.” Het jaarlijkse evenement vond plaats van 15 tot en met 18 oktober. Anica stond gepland op 15 oktober om er voor duizenden bezoekers 5 nummers te vertolken. Maar dat liep door corona anders.

Niet ontevreden

“Gelukkig had ik door corona nog geen reis en hotel geboekt. Op 6 augustus kreeg ik bericht dat ik niet hoefde te komen. Wel mocht ik een video insturen met mijn 5 nummers. In een studio in Drenthe heb ik ze laten opnemen. De opname was net op tijd in Amerika.” Als enige deelnemer uit Nederland nam ze deel. De Amerikanen traden wel live op. Op Facebook werd alles uitgezonden. “Het was daar om 18.00 uur, bij ons is dat om 01.00 uur ’s nachts. Ik heb gekeken en me vergeleken met de anderen. En ik  was niet ontevreden.”

Zondag 18 oktober was via Facebook live de uitreiking van de verschillende awards te volgen. “Daarvoor schakelde ik net te laat in. Ik was in de veronderstelling dat ik niets gewonnen had en was toch wel wat teleurgesteld. Kort daarna zag ik een reactie van de organisatie op Facebook. Ik had de Texas ‘Balladeer’ Award gewonnen! Wat een verrassing!” Ze weet dat de ballad haar kracht is. “Ik wil bij de mensen binnenkomen met mijn liedjes.” En dat doet ze. Pas nog trad ze op in een verzorgingshuis in Geldrop. “De bewoners waren me zo dankbaar na afloop.” Een grote wens van Anica is om een keer op te treden in Theater de Schalm.

Momenteel is ze bezig met de laatste fase van een cd met covernummers. Op haar website www.annamcrose.com is een deel van haar repertoire te beluisteren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen