Veldwijzer is dé plek waar mensen met (financiële) problemen terechtkunnen.

Frans Heutinck (St. Leergeld), Peer Willemse (Voedselbank), Lisette Gallagher-Jonkers (BSR) en Simone Joosten (NSR)
Frans Heutinck (St. Leergeld), Peer Willemse (Voedselbank), Lisette Gallagher-Jonkers (BSR) en Simone Joosten (NSR)
Foto: Veldhoven Nieuws

Veldwijzer aan de Sterrenlaan 15 is dé plek waar mensen met (financiële) problemen kunnen binnenlopen. Blijf er niet mee rondlopen, voorkomen is beter dan genezen.

Door de coronacrisis valt er een deel van het inkomen weg. Je kunt de huur niet meer betalen. Er moet voor een studerend kind een laptop komen. Je wilt een toeslag aanvragen, maar door de bomen zie je het bos niet meer. Veldwijzer beschikt over meer dan 100 vrijwilligers die de helpende hand kunnen bieden.

Veldwijzer is een krachtenbundeling van het Bureau Sociaal Raadslieden (BSR), Stichting Leergeld Veldhoven en de Kempen en Voedselbank Veldhoven. Naast de laagdrempeligheid is de kracht van Veldwijzer dat doorverwijzingen binnen het gebouw kunnen plaatsvinden. Dit voorkomt dat mensen afhaken en ergens in de hulpverlening blijven hangen.

Coronacrisis

De 3 instanties merken al enige tijd de gevolgen van de coronacrisis. Simone Joosten is coördinator binnen BSR. “Wij zien een toename van mensen die hulp nodig hebben bij het aanvragen van een bijstandsuitkering.” De voedselbanken zien het aantal cliënten landelijk toenemen met 15%. “In Veldhoven zien we een toename van 3 tot 5% terwijl de aanvoer van spullen wel minder wordt. Dat is onze grootste zorg”, stelt Willemse. De Stichting Leergeld heeft aan het begin van de coronacrisis veel energie gestopt in het verstrekken van honderden laptops, zegt Frans Heutinck. “We hebben ze gebruiksklaar gemaakt en uitgegeven. Sinds de sportverenigingen en het zwembad weer gestart zijn, komen ook daarvoor weer veel aanvragen. We houden rekening met een toename daarvan.”

Mensen wachten gemiddeld 5 jaar voordat ze aan de bel trekken. Vaak zijn dan de schulden al erg hoog opgelopen. Maar voorkomen is beter dan genezen, is het credo binnen Veldwijzer. ”We willen dat mensen vroegtijdig contact opnemen en niet wachten tot het te laat is. Als bijvoorbeeld iemand door het uitgavenpatroon aan het eind van de maand geld tekort komt, hebben wij een budgetbegeleider die even met de cliënt meedenkt”, legt Joosten uit.

Naast Simone Joosten is Lisette Gallagher-Jonkers de enige betaalde kracht binnen Veldwijzer. In mei volgde ze Rian Tondeur op die met pensioen ging. Als coördinator heeft ze een heel breed takenpakket. “Ik hou me onder meer bezig met het uitvoeren van beleidsmatige activiteiten en het aansturen en begeleiden van de vrijwilligers. Soms ben ik ook inhoudelijk bezig met cliënten. De variëteit in het werk maakt het leuk.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen