De zomertijd gaat vannacht in

Foto:

De zomertijd begint op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober (het begin van de wintertijd). In de komende nacht worden de klokken om 2 uur een uur vooruit gezet, dus van 2 naar 3 uur (ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit).

In totaal duurt de zomertijd 31 weken, oftewel 217 dagen. Dit jaar begint de zomertijd op 29 maart 2020 en eindigt op zondag 25 oktober.

Een uur langer daglicht

Door de zomertijd wordt het niet in het holst van de nacht licht. Een groot voordeel is ook dat we ’s avonds een uur langer van daglicht kunnen profiteren. Zonder zomertijd zou het eind juni tegen half vier licht worden en tegen half tien ’s avonds donker.

Alles blijft bij het oude

In september 2018 besloot de Europese Commissie dat lidstaten van de EU zelf mogen bepalen of ze in de zomer- of de wintertijd willen leven. In eerste instantie zou de omschakeling tussen winter- en zomertijd vanaf 2019 worden afgeschaft, maar de transportministers van de EU hebben besloten de definitieve beslissing over het halfjaarlijks veranderen van de klok uit te stellen tot 2021. Voorlopig blijft dus alles bij het oude.

Invoering vanwege oliecrisis

In Nederland is de zomertijd in 1977, vanwege de oliecrisis, opnieuw ingevoerd. Ook van 1916 tot 1945 was de zomertijd van kracht. Uitvinder van het invoeren van de zomertijd was de Londense aannemer William Willett. In 1907 publiceerde hij het pamflet ‘The Waste of Daylight’, waarin hij voorstelde in april de klok vooruit te zetten en in september weer terug, om zo ’s avonds langer van het daglicht gebruik te kunnen maken.

Nog even in wintermodus

De zomertijd kan dan wel in gaan, met kou en onstuimig weer blijven we nog even in de wintermodus. Zondag is het met 5 tot 8 graden kouder dan normaal. Bovendien voelt het door een noordenwind en winterse buien ook nog eens kouder aan. In de nacht naar maandag daalt de temperatuur onder nul. De zon laat zich vanaf dinsdag weer meer zien. De kans op vorst in de nacht neemt af en vanaf woensdag stijgen de temperaturen weer.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen