Wie herinnert zich nog de zwarte pedagogiek?

Foto: Museum 't Oude Slot

Nu het culturele leven nagenoeg stilligt, ontstaan creatieve initiatieven. Nu museum ’t Oude Slot de deuren voor publiek gesloten moet houden, doet zij toch iets om belangstellenden te laten genieten van museale objecten. Het museum is een countdown-actie gestart waarbij elke dag een object wordt getoond met een uitleg van cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers. Er wordt afgeteld naar 3 juni, de eerste openingsdag van het museum na 1 juni.

De museum-karwats

Onder de knoet zitten is een gezegde dat we allemaal wel kennen. Je mag hopen dat niemand aan den lijve het werktuig heeft ervaren waaraan deze uitdrukking is ontleend. Helaas bewijzen de gebruikssporen op onze museum-karwats het tegendeel. Niet dat we die nu gebruiken ter aansporing van het personeel. Wees gerust, het zijn oude sporen die verwijzen naar wat we ‘de zwarte pedagogie’ noemen: een opvoeding met harde hand die in plaats van belonen was gebaseerd op straffen. Maar goed dat dit object veilig in het museum ligt.

Wie had vroeger thuis ook zo’n object en kan er meer over vertellen?

Verhalen over soortgelijke voorwerpen van Veldhovense bodem zijn welkom. De medewerkers van het museum roepen mensen op hun verhalen te delen via Instagram en Facebook. Achter de schermen werkt het museum intussen door aan de tentoonstellingen die op de planning stonden. Ze worden ingericht met inachtneming van alle maatregelen van het RIVM en gaan open zodra dat is toegestaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen