Bestuursleden Vekemansfonds onder indruk van bezoek aan India

Jaarlijks kan het Vekemansfonds zo’n 100.000,- euro besteden aan projecten in enkele deelstaten van India. Het inzamelen van oude kleding, donaties en giften van particulieren en sponsoring door bedrijven maken dit mogelijk.

Huisjes van leem of bamboe

Corrie en Riet bezochten onder meer veel scholen waar de nonnen samen met het Vekemansfonds veel verbeteringen hebben aangebracht. Zo werden deze voorzien van nieuw meubilair, computers of laboratoriummateriaal. Ook financierde het Vekemansfonds de bouw van een nieuw hostel. Dit is door de bisschop ingezegend en door Corrie en Riet geopend tijdens hun bezoek. Bij twee scholen heeft het Vekemansfonds geholpen een extra verdieping te realiseren zodat er meer kinderen naar school kunnen. Ook bezochten de dames een aantal gezinnen waarvan het fonds het schoolgeld voor de kinderen betaalt. Dat waren indrukwekkende bezoeken. Corrie: ,,De meeste huisjes zijn van leem of bamboe met een golfplaten- of strodak, een open vuur waarop gekookt wordt, geen meubels, soms een bed om in te slapen, een waterpomp die met een aantal gezinnen gedeeld wordt, één gloeipeertje. Wat een contrast met onze westerse levensstandaard.”

Nonnen zijn geliefd

Ze stelden vast dat de kinderen het goed naar hun zin hebben op school en in de hostels. ,,De kinderen in de hostels waarderen het dat ze een dak boven hun hoofd hebben en 3 keer per dag eten krijgen. Dat is niet bij alle thuiswonende kinderen het geval. Heel veel hostels zijn selfsupporting, hebben een eigen groentetuin, fruit, kippen, varkens en runderen. De nonnen zijn streng maar toch geliefd en zeer sociaal. Je kunt zien dat ze echt om de kinderen geven.”

Wat nog meer indruk maakte op de dames:

De geweldig hartelijke ontvangst overal waar we kwamen. Kinderen met hun enthousiasme, in hun prachtige traditionele Indiase kleding ontvingen ze ons met muziek en dans. En dan was er overal , traditioneel een handenwassing en een “welkomst cake”. Je voelde je er echt “Hearty Welcome”. Deze tekst stond telkens als we aankwamen groot in gekleurde “zandbloemen” op de grond afgebeeld. Op deze manier willen ze hun dankbaarheid tonen.

Op diverse plaatsen hing de foto van pastoor Vekemans aan de muur, dat sprak mij bijzonder aan omdat ik hem natuurlijk persoonlijk nog heb gekend.

De liefde van de nonnen voor de kinderen. Wat veel indruk op mij maakte was b.v. dat wij naar een fancy fair gingen die speciaal voor de kinderen was georganiseerd. Omdat er natuurlijk overal en altijd kinderen zijn die geen “eigen geld” hebben, kregen die van zuster Philomina zakgeld.

Bij elk huisbezoek, hoe arm de mensen ook zijn, kregen we een kopje thee met een koekje, een banaan of zelfs eigen gemaakte hapjes.

De koeien die overal rondlopen in India, zelfs midden in de stad en op de snelweg.

Heel veel indruk gemaakt heeft het feit dat er in de hostels en op de scholen kinderen zijn van verschillende religies en dat deze prima met elkaar overweg kunnen. De nonnen respecteren elk geloof, alle kinderen zijn op hun scholen welkom.

De vervuiling heeft veel indruk op mij gemaakt. Iedereen gooit overal hun afval weg. Het land is enorm vervuild. Men probeert dit wel te veranderen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen