NL-Alert controlebericht op maandag 8 juni

Foto: rijksoverheid.nl

Ieder half jaar in juni en december zendt de overheid rond 12:00 uur een NL-Alert controlebericht uit. Maandag 8 juni 2020 is de volgende uitzending.

Wanneer wordt het NL-Alert controlebericht uitgezonden?

De overheid verzendt het NL-Alert controlebericht normaal gesproken op de eerste maandag in juni en december rond 12:00 uur. Juni 2020 is daarop een uitzondering. Vanwege Tweede Pinksterdag op maandag 1 juni zendt de overheid het NL-Alert uit op maandag 8 juni 2020 rond 12:00 uur.

Hoe weet ik dat het om een controlebericht gaat en niet om een noodsituatie?

In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat je niets hoeft te doen. Het controlebericht bevat de volgende tekst:

“NL-Alert 08-06-2020 12:00: CONTROLEBERICHT. U hoeft niets te doen. Meer informatie op www.nl-alert.nl ### TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english

NL-Alert waarschuwt en informeert je over noodsituaties. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. NL-Alert ontvang je op je mobiel. Ook zie je NL-Alert op steeds meer digitale reclameschermen en reisinformatieschermen van trein, bus, tram en metro. Zie je een NL-Alert? Lees het bericht meteen, kom in actie en help ook anderen daarbij.

Wanneer wordt NL-Alert ingezet?

NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag, epidemie of onverwacht noodweer. NL-Alert wordt niet ingezet om goederen of diensten te promoten of te verkopen.

Wat staat er in een NL-Alert bericht?

In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. Zie je een NL-Alert? Lees het bericht meteen, kom in actie en help anderen daarbij.

Ik heb een NL-Alert ontvangen maar ik was buiten het gebied van de noodsituatie. Hoe kan dat?

Een NL-Alert wordt uitgezonden via zendmasten van de mobiele telecomproviders. De zendmasten zenden soms ook deels uit naar een gebied waar het NL-Alert niet voor bedoeld is. Kijk daarom – als je een NL-Alert ontvangt – altijd op de site van jouw veiligheidsregio waar het NL-Alert naar verwijst.

Bereik controlebericht

Het vorige controlebericht dat op 2 december 2019 is verzonden, werd door ruim 12,9 miljoen mensen van 12 jaar en ouder op de mobiele telefoon ontvangen (85%). Ongeveer 300.000 mensen van 12 jaar en ouder zagen het NL-Alert controlebericht op digitale reisinformatieschermen van bus, tram en metro en 150.000 mensen op digitale reclameschermen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen