Busondernemers demonstreren vandaag in Den Haag

Foto: veldhoven.nieuws.nl

Door de coronacrisis zitten veel touringcarbedrijven in zwaar weer. Met een demonstratie in Den Haag en het aanbieden van een petitie wordt daar vandaag de aandacht op gevestigd.

Net als bij het gros van de touringcarbedrijven staan ook in Veldhoven bij Van Gerwen Munckhof Tours veel bussen stil. “Wij gaan vandaag ook met twee bussen naar Den Haag”, laat een medewerker desgevraagd weten.

Signaal afgeven

De touringcarbedrijven vinden dat de overheid met twee maten meet. “Touringcarondernemers moeten de anderhalvemetermaatregelen strikter volgen dan het ov en de luchtvaart”, vindt Busvervoer Nederland. Bussen mogen dan inmiddels wel weer rijden, maar er mogen maar maximaal 25 passagiers mee. Financieel kan dat niet volgens de actievoerders. Een protocol met voorgestelde maatregelen werd door de rijksoverheid negatief beoordeeld. Vandaag geven de touringcarbedrijven daarom een signaal af want hun bedrijven dreigen massaal om te vallen.

Zo’n 150 bussen uit geheel Nederland zetten vandaag koers richting Den Haag. Zij verzamelen bij het stadion van voetbalclub ADO. Vanaf die locatie trekken 40 bussen op naar het Malieveld. Het is de bedoeling om daar rond 13.45 uur een petitie aan te bieden aan enkele leden van de Tweede Kamer.

Onbegrip

De uitzonderingspositie van de luchtvaart stuit op onbegrip bij de busondernemers. Een halfvolle touringcar loopt de kans om aan de kant gezet te worden, terwijl op Schiphol volle vliegtuigen opstijgen. Ook het volgende feit is exemplarisch voor de heersende onvrede. “Wij rijden ook voor het OV”, zegt één van de chauffeurs. “Laatst reden er geen treinen tussen Assen en Groningen, dan vervoeren wij reizigers. Dan mogen wij méér mensen in de bus hebben dan wanneer wij een touringcarreis doen, in dezelfde bus.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen