PSV-stewards bewijzen Veldhovenaar John Zwijgers (1967-2020) op indrukwekkende wijze de laatste eer

Foto: Familie Zwijgers

Terwijl het PSV-lied uit de speakers knalt, passeert een rouwauto in Zandoerle een haag applaudisserende PSV-stewards. Zij brengen een indrukwekkend eerbetoon aan hun overleden maat John Zwijgers.

Het plotselinge overlijden van John Zwijgers (53) op vrijdag 12 juni laat op veel plaatsen een leegte achter. Op de eerste plaats in zijn gezin in Oerle, maar ook op basisschool St. Jan Baptist, de club stewards bij PSV en de vrijwilligers van Animal in Need wordt hij gemist.

Reanimatie

Ogenschijnlijk was er vrijdagmorgen 12 juni nog niets aan de hand. Samen met echtgenote Monique dronk hij een kop koffie. “Daarna ben ik gaan werken. John is niet ziek geweest. Hij had alleen via de huisarts een puffer voor een bovenste luchtweginfectie.” Eenmaal aan het werk ziet Monique dat haar man al enkele keren gebeld heeft. Ze belt hem direct terug en hoort dat hij heel erg benauwd is. Ze belt vervolgens snel de buurvrouw om naar haar man te gaan en spoedt zich naar huis. “Met tien minuten was ik thuis. John was toen al niet meer aanspreekbaar. Hij had zelf nog de ambulance gebeld. Hij kreeg een hartinfarct gevolgd door een hartstilstand.” De ambulancemedewerkers, de buren en Monique deden er alles aan om hem te helpen. Na reanimatie werd hij met een kloppend hart naar het Catharinaziekenhuis vervoerd. Daar is hij helaas overleden.

stewards

Een geweldige vent

De erehaag voor de Veldhovenaar bestaat uit de maximaal toegestane dertig PSV-stewards. “Het hadden er wel honderd kunnen zijn als dat mocht”, zeggen enkele stewards. Vanaf het seizoen 2013/2014 maakte John deel uit van de groep stewards van de Eindhovense club. Een half jaar later raakt ook echtgenote Monique met het PSV-virus besmet. Samen trokken ze op bij het toezicht houden tijdens wedstrijden. Niet alleen bij die van de hoofdmacht, maar ook tijdens duels van Jong PSV en Dames 1 op de Herdgang. Steward Stef Reintjens werkte vaak met John samen. “In het stadion was ZZ zijn vak. Daarin zit de jeugd van 12 tot 16 jaar. John was een geweldige vent die altijd de rust wist te bewaren. Met één blik kon hij de boel onder controle houden. Allemaal wisten ze wat ze aan hem hadden.” Het was voor hem een feest om naar PSV te gaan. Dat zijn werk werd gewaardeerd in Eindhoven blijkt wel uit een handgeschreven condoleance van directeur Toon Gerbrands. Het is slechts één van de ruim 120 rouwkaarten die de familie mocht ontvangen. Grard Snelders is voorzitter Vrijwilligers bij v.v. UNA. Ook hij maakte John enkele jaren als steward mee. “Wij hebben heel goede herinneringen aan hem. John was een man van recht door zee, waar je van op aan kon.”

Basisschool St. Jan Baptist

Ook basisschool St. Jan Baptist, waar zijn kinderen Deveny en Levy les krijgen, kon altijd op hem rekenen. Hij was er verkeersbrigadier, was met zijn echtgenote een actief lid van de schoolraad en was altijd bereid om bij klussen de handen uit de mouwen te steken. “Als er iets was, kwam John altijd een handje helpen. Hij wilde er voor de kinderen zijn. Zo leverde hij onlangs nog een bijdrage aan het maken van looproutes in verband met het coronavirus”, vertelt directeur Maria Veenvliet.

Geen vraag was te gek

In januari 2018 startte de Oerlenaar met het vrijwillig opvangen van honden voor Animal in Need. Vanuit een asiel in Spanje maakten sinds die tijd maar liefst 63 honden tijdelijk deel uit van zijn gezin. Met liefde en veel geduld leerde hij de huisdieren indien nodig zindelijk worden en aan de lijn lopen. Samen met Animal in Need zocht hij vervolgens naar een nieuw huis wat doorgaans binnen drie weken lukte. “Geen rit of vraag was te gek. We konden altijd op hem en Monique rekenen. Zelfs ’s nachts op Schiphol staan wachten op een verschoppeling uit Spanje, werkelijk niets was een probleem. Hun aandeel is voor onze stichting zo ontzettend belangrijk en waardevol”, aldus de voorzitter van Animal in Need.

John Zwijgers

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen