Wie doet er mee aan de tuinvlindertelling?

Foto: Ian Kelsall via Pixabay

De Vlinderstichting wil graag een beter beeld krijgen van hoe het met de tuinvlinder gaat. Help de Vlinderstichting en tel de vlinders in je tuin.

Van 4 tot en met 26 juli vindt de tuinvlindertelling plaats. Iedereen kan hieraan meedoen om de Vlinderstichting te helpen. Kies voor een zonnig moment, want dan laten de meeste vlinders zich zien.

Loop een rondje door de tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet. Maat tel de waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat u vlinders 2 keer telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: u ziet eerst 3 dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 dagpauwogen. Dan geeft u door: 3 dagpauwogen.

Geef de telling door via de app Vlindermee of via de website. Zie je later op de dag of één van de andere teldagen weer vlinders? Dan kun je die doorgeven via een nieuwe telling.

Tips om vlinders te tellen

Vlinders zijn vooral actief tussen 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags. Wordt het warmer dan 25 graden? Dan kan je beter voor 11 uur ’s ochtends gaan tellen, of na 17.00 uur.

Er hoeft geen onderscheid gemaakt te worden tussen vrouwtjes- en mannetjesvlinders.

In onze Nederlandse tuinen zijn er zo’n 20 vlindersoorten te ontdekken. De Vlinderstichting heeft een handige herkenningskaart waarop je de vlinders kunt bekijken

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen